torsdag den 28. marts 2013

A Good Day To Die Hard


A Good Day To Die Hard (2013)

Instruktør: John Moore.

Genre: Action.

Dansk biografpremiere:
14. Februar 2013.

Spilletid: 98 minutter.

Budget: 92 millioner dollars.

Indtjening: 304,7 millioner dollars.

Medvirkende: Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch, Cole Hauser, Yuliya Snigir, Rasha Bukvic, Mary Elizabeth Winstead.

John McClane rejser til Moskva, Rusland, for at hente sin tilsyneladende kriminelle søn Jack. Men hvad farmand ikke ved, er at hans knægt arbejder for CIA. Jack skal nemlig beskytte den politiske fange Komarov, der besidder vigtige dokumenter som kan fælde en korrupt minister. Selvom Jack ikke er glad for at se sin far og ikke ønsker hans hjælp, må han hurtigt erkende at han ikke kan undvære den gamle mands erfaring og fandenivoldskhed.

Det er den irskfødte instruktør John Moore der står bag den femte Die Hard filmatisering. Det er samtidig også hans femte spillefilm til det store lærred. Han har tidligere stået bag actionfilmene Behind Enemy Lines og Flight Of The Phoenix. Siden er det gået nedad bakke med den svage gyser The Omen, samt den rædselsfulde Max Payne, som er baseret på det populære computerspil ved samme navn. Hans cv er derfor ikke imponerende, hvilket også hæmmer det færdige resultat for John McClane.

Lad mig sige det med det samme. Die Hard 5 ligner på ingen måde en rigtig Die Hard film. Actionmæssigt er den skam hæderlig nok, hvor især en hektisk biljagt gennem Moskva imponerer. Der bliver virkelig smadret det ene køretøj efter det andet. Flot og overbevisende lavet, men vi er også ude i det vildt overdrevne. Værre bliver det jo tættere på slutningen vi kommer. Men at kalde filmen kedelig vil være uretfærdigt. Tempoet er højt i alle 90 minutter.

Manuskriptet er klart filmens største svaghed. Dialogerne må siges at være forfærdelige. I de fire foregående Die Hard film, har John McClane altid været frisk på flabet humor som forbryderne aldrig brød sig om. Disse ellers mindeværdige øjeblikke er nu nærmest helt fjernet. De dukker op indimellem, men primært når McClane snakker med sig selv, uden at bagmanden har mulighed for at deltage i debatten. Forbryderne er ligeledes aldrig set så kedelige og uinteressante før. Det hele føles bare tørt og uinspirerende. Humoren har altid været et vigtigt element i en Die Hard film. Forstår ikke hvorfor det er blevet reduceret så kraftigt.

Bruce Willis er stadigvæk seværdig i rollen som John McClane. Men alligevel er han ved at blive for gammel til rollen. Han virker bare ikke nær så overbevisende længere, som han gjorde tidligere. Forholdsvis ukendte Jai Courtney ses som hans søn Jack. Samarbejdet mellem Willis og Courtney er egentligt okay, men de havde fortjent en bedre film sammen. Sebastian Koch ses som jagede mand Komarov, Yuliya Snigir ses som hans datter, der undervejs viser sig at have en fod i begge lejre, og Rasha Bukvic ses som skurken Alik. Manden der skal forsøge at være på linje med andre skurke i serien såsom Alan Rickman og Jeremy Irons. Tro mig, når jeg siger han ikke når dem til sokkeholderne.

Vurdering: A Good Day To Die Hard er actionmæssigt en hæderlig omgang tjubang underholdning. Der er konstant fart over feltet, og især en imponerende biljagt gennem Moskva er filmens højdepunkt. Desværre er handlingen tynd og dialogerne rædselsfulde. Filmen ligner mere en typisk actionfilm, da man har fjernet mange af de velkendte Die Hard elementer. Der er ingen ordkrig mellem McClane og skurkene. Det velkendte Die Hard musik bruges stort set aldrig. I det hele taget fremstår det meget ordinært og overfladisk. Bruce Willis er stadigvæk seværdig, men er omvendt også ved at være for gammel til rollen. Birollerne har heller ikke meget at byde på.

Som rendyrket actionfilm er den okay. Men som Die Hard film er den en skuffelse.

J
J
J
 
 
 

A Good Day To Die Hard IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar