mandag den 22. juli 2013

Vilde Rolf

Vilde Rolf (2012)

Instruktør: Rich Moore.

Genre: Animation.

Dansk Biograf Premiere:
7. februar 2013.

Dansk DVD Premiere:
20. juni 2013.

Spilletid: 101 minutter.

De Originale Stemmer: John C. Reilly, Sarah Silverman, Jack McBrayer, Jane Lynch, Alan Tudyk.

De Danske Stemmer: Nikolaj Steen, Mads Knarreborg, Christiane Schaumberg-Müller, Andrea Vagn Jensen.

Budget: 165 millioner dollars.

Indtjening: 411,4 millioner dollars. (Worldwide)

I 30 år har Rolf fungeret som skurken i arkadespillet Fiks-det Felix jr. Spillet går i alt sin enkelthed ud på, at Rolf forvises fra sit bosted, så man kan bygge et splinternyt højhus på grunden. I vrede over den uretfærdige behandling, begynder Rolf at tæske og slå på bygningen, til skræk og rædsel for husets beboere. Heldigvis ankommer spillets helt Felix, der med sig har en magisk hammer, som uden problemer kan reparere alle vinduerne og hullerne i muren. Til sidst modtager Felix en guldmedalje for sin heroiske indsats, mens Rolf smides ned ad taget, for så efterfølgende at vandre tilbage til det sted, hvor han er blevet forvist.

I lighed med de populære Toy Story film, har karaktererne i Vilde Rolf også deres eget liv og følelser. Om natten, hvor ingen mennesker spiller på maskinerne, kan samtlige figurer i de forskellige arkadespil besøge hinanden på kryds og tværs. Den første aften i fortællingen, ser vi Rolf i selskab med alle skurkene, der sidder i en rundkreds og diskuterer vigtigheden ved deres job. For selvom de hører til den mere upopulære gruppe, har de alligevel stor betydning for spillene. Ingen skurke vil betyde nedlæggelse for det spil, de kommer fra.

Rolf har svært ved at acceptere sin situation, fordi alle hans medspillere på Fiks-det Felix jr., allerede betragter ham som en outsider. I alle 30 år, har han boet i en bunke ruiner, mens resten af holdet bor så fint på højhuset. Felix er stjernen, og alle ser op til ham, mens Rolf som skurken, er en man holder sig langt væk fra. Selv på jubilæumsaftenen er Rolf ikke inviteret til fest og kage. I stor frustration, beslutter Rolf, at han også sagtens kan være en helt, der til sidst fortjener en stor guldmedalje. Herfra begynder Rolf’s rejse gennem flere arkadespil, hvor tingene selvfølgelig ikke flasker sig helt efter planen.

Filmen er produceret af Disney, og er nummer 52 i rækken over deres helt store klassikere. Instruktøren bag de farverige løjer hedder Rich Moore, der for første gang står bag en animationsfilm. Moore har gennem årene primært beskæftiget sig med korte tegnefilm som The Simpsons og Futurama, men har klaret skiftet til spillefilm med stort succes. Ved animationsfilmenes egen prisoverrækkelse Annie Awards, blev filmen tildelt fem priser, hvoraf den vandt de to store for bedste film og bedste instruktør. Den blev også nomineret til både en Oscar og en Golden Globe for bedste animationsfilm.

Men sin overdimensionelle størrelse og styrke, må Rolf siges at være en atypisk helt. Det er nu alligevel rart, at Disney er gået lidt væk fra de velkendte stereotyper af hovedpersoner, da de ofte kan virke lidt kedelige og ensformige. Tit stjæler skurkene al opmærksomhed, hvilket kun er en fordel for Rolf. Filmen formår også på overbevisende maner at illustrere modsætninger mellem godt og ondt. For nok er Rolf skurken i selve arkadespillet, men af alle figurerne i spillet, er han nok den mest godhjertede af dem. Til gengæld fremstår alle de øvrige i højhuset som nogle selvoptagende typer, der faktisk ender med at være mere skurkagtige. De har koldt og kynisk sat Rolf i bås som den slemme.

På sit eventyr, møder Rolf den fartglade Vanilje von Schlick. Hun er med sin lille størrelse og med sin flabede attitude, en perfekt modsætning til ham, og sammen bliver de nødt til at samarbejde. Det giver anledning til yderligere sjov og ballade, mens et tæt og smukt venskab mellem Rolf og Vanilje opstår. Faktisk er det imponerende hvor sympatisk og rørende venskabet fortælles, uden det på nogen måde virker påklistret eller sentimentalt. Andre spændende figurer i fortællingen tæller den hårdtslående sergent Calhoun, samt den sleske Kong Candy.

Hele historien fortælles med tilpas alvor, uden at det vil skræmme den yngste målgruppe. De forskellige computerverdener som folkene bag har skabt, går rigtig fint i spænd med de virkelighedsbaserede spil som Sonic The Hedgehog, Street Fighter, Pac-Man og Super Mario. Man tror på, at spillene Fiks-det Felix jr., Sugar Rush og Hero’s Duty findes i virkeligheden på lige fod med alle de andre spil. Man fascineres især af Sugar Rush spillet, hvor alt foregår i et slikbaseret landskab. Her har animationsfolkene virkelig kunne udfolde sig i stor stil. På det tekniske plan fungerer filmen perfekt.

Vurdering: Vilde Rolf er en fantastisk filmoplevelse, som både store og små kan nyde sammen. Historien fortælles i højt tempo og er rig på detaljer. Filmen formår både at være vildt underholdende og hylende morsom. Figurerne er overbevisende skabt, og grafikken er så forrygende flot, at man endnu engang må tage hatten for de dygtige og kreative hoveder fra Disney. Helt klart en af de bedre animationsfilm set længe, og den bedste fra Disney siden deres storhedstid i 90’erne.

J
J
J
J
J
 

Vilde Rolf IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar