tirsdag den 2. juli 2013

Tømmermænd tur/retur

Tømmermænd tur/retur (2013)

Instruktør: Todd Phillips.

Genre: Komedie.

Dansk Biograf Premiere:
31. maj 2013.

Dansk DVD Premiere:
2. oktober 2013.

Spilletid: 100 minutter.

Budget: 103 millioner dollars.

Indtjening: 351 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Ken Jeong, John Goodman, Heather Graham, Melissa McCarthy, Justin Bartha, Jeffrey Tambor.

Efter et biluheld på motorvejen, hvor en giraf er indblandet, har Alan fremprovokeret så meget vrede hos sin familie, at farmand dør ved et slagtilfælde. Nu vil hele familien have Alan placeret på et behandlingshjem, og de eneste, som kan overbevise Alan, er hans tre venner Doug, Stu og Phil. Men gruppen når ikke langt på deres tur, før de bliver overfaldet af gangsteren Marshall. Det viser sig, at deres farlige kinesiske bekendte Chow har røvet en stor mængde guld fra netop Marshall. Nu har Alan, Phil og Stu tre dage til at finde Chow, ellers vil Doug blive henrettet.

Så er tredje og eftersigende sidste del af Tømmermænd filmene blevet en realitet. Igen er det Todd Phillips som står bag. Manden har i sin karriere aldrig oplevet så meget succes før han skabte disse road movies. Hans debutfilm i 2000 var den vellykkede Road Trip. I de følgende år fik vi så: Old School, Starsky & Hutch, School For Scoundrels og Due Date. Er man bekendt med nogle af de nævnte titler, kan man tydeligt se, at Phillips elsker at lave film, hvor handlingen oftest foregår på vejene.

Kan Todd Phillips så overraske sit publikum med noget nyt i tredje film i serien? Svaret er både ja og nej. Det positive ved filmen er, at tempoet konstant er højt, og at underholdningsværdien er på lige fod med forgængerne. Er man stor fan af de første, vil man med stor sandsynlighed kunne lide 3’eren. Alle de velkendte figurer er tilbage, og de kommer selvfølgelig ud for en masse pinligheder og tåbeligheder sammen. Desuden kommer gruppen tilbage til Las Vegas og hotellet Caesar’s Palace, så det bliver lidt nostalgisk, når man genkender flere af elementerne, hvor det hele begyndte i 1’eren.

Minusset ved filmen er, at den ikke har meget nyt at byde på. Der er så mange genkendelige referencer, at man næsten lige så godt kunne se 1’eren igen. Desuden er vores trio, Alan, Phil og Stu, efterhånden så forudsigelige, at de ikke er helt så sjove, som de var i starten. Filmen er også tit så overgearet, at man indimellem krummer tæer over de overdrevne scener. Hovedsageligt er det figurerne Alan og især Chow, der skummer fløden med vildskab og tegneserieagtig opførsel. Handlingen er jo så simpel og ligetil, at det er de absurde situationer og sekvenser, der skal drive historien frem.

Når det nu er Alan og Chow der stjæler det meste af showet, så kan man ikke undgå at nævne Zach Galifianakis og Ken Jeong. Det er to store fjollehoveder, der konstant går balancegangen mellem at være fuldstændigt karikerede eller ekstremt vanvittige. Begge står både for nogle af de sjoveste scener, men det er helt klart også dem, som bidrager til de mest sjofle og tåbelige.

Bradley Cooper og Ed Helms byder ind med velkendte jokes, men ikke så det sprudler. Gangsteren Marshall er historiens nye figur, og han spilles med stor og tilpas ondskab af John Goodman. Justin Bartha er igen gruppens uheldige Doug, som gang på gang er manden de enten skal finde eller redde. Heather Graham lyser op i en lille birolle som Stu’s tidligere stripperkone, Jade, men hendes tilstedeværelse er desværre begrænset.

Vurdering: Tømmermænd tur/retur er en jævn og acceptabel efterfølger. Den genbruger sin velkendte skabelon og byder derfor ikke ind med nytænkning eller overraskelser. Men det er flot, at Todd Phillips stort set kan fortælle den samme historie tre gange i træk, og stadigvæk hive millioner af tilskuere ind i biograferne. Selvfølgelig er den på ingen måde en katastrofe, da det er lykkedes ham at fastholde stilen til fuld genkendelighed, og tempoet er solidt hele vejen, så man aldrig keder sig. Skuespillerne gør det overordnet set okay, og det må være op til en selv, om man synes de to spradebasser Zach Galifianakis og Ken Jeong er sjove eller bare vildt irriterende.

J
J
J
 
 
 

Tømmermænd tur/retur IMDb

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar