onsdag den 3. juli 2013

Skytten

Skytten (2013)

Instruktør: Annette K. Olesen.

Genre: Thriller.

Dansk Biograf Premiere:
28. februar 2013.

Dansk DVD Premiere:
20. juni 2013.

Spilletid: 94 minutter.

Medvirkende: Trine Dyrholm, Kim Bodnia, Nikolaj Lie Kaas, Kristian Halken, Lars Ranthe, Marina Bouras, Bent Mejding, Jens Jørn Spottag.

Den danske regering vandt seneste folkeafstemning med løfter om en grønnere profil og et ønske om at beskytte miljøet. Pludselig er situationen helt anderledes, da man indgår en aftale med USA om at grave efter olie på Grønland. Journalisten Mia Moesgaard kalder det et groft løftebrud, og under en direkte tv-duel, presses hun til at sige, at befolkningen bør anvende vold for at stoppe olieboringerne. Uheldigvis tager en enkelt mand hendes udtalelse meget seriøst, og pludselig er udenrigsministeren mål for en usynlig og effektiv skarpskytte. Nu er det op til Mia at stoppe skytten, da hun er den eneste som kan komme i kontakt med ham.

Det er fjerde spillefilm fra den danske instruktør Annette K. Olesen. Hendes debutfilm var Små Ulykker i 2002, som fik de store rosende ord med på vejen. Siden har hun stået bag filmene 1:1 og Lille Soldat. Udover film, har hun også haft ansvaret for flere af afsnittene på den populære tv-serie Borgen. Nu har hun kastet sig over en politisk spændingshistorie, som samtidig er en genindspilning fra 1977, hvor Jens Okking spillede rollen som skytten.

At lave en thriller i Danmark er en risikabel ting. Ofte bliver filmfolkene kritiseret for at efterligne amerikanerne, ellers er filmens handling for utrolig til at kunne foregå i lille Danmark. Det er heller ikke alle instruktører, som har evnen eller værktøjet til at begå sig i genren, men indimellem lykkedes det skam. En af de bedre var Nikolaj Arcel’s Kongekabale, som på alle områder var velproduceret, hvorimod en film som Kasper Barfoed’s Kandidaten, haltede og havde det svært med troværdigheden.

Jeg har aldrig set originalen fra 1977, og kan derfor ikke sammenligne filmene. Det er måske kun en god ting, da jeg ikke bliver påvirket af forgængeren. For Annette K. Olesen har lavet en interessant og velfungerende thriller, som trods sit hverdagsagtige look, alligevel formår at være medrivende i sin fortælling. Hele måden på hvordan filmen udstiller vores land på, set både fra de journalistiske og politiske synspunkter, fremstår meget realistisk og genkendelig.

Historien har selvfølgelig nogle enkelte scener, hvor det halter lidt med realismen. Når man tænker på nutidens effektive efterretningstjeneste, så er der nogle situationer med vores "skytte", som virker umulige. Nu er det jo heldigvis en film vi ser, og derfor skal der også være plads til filmiske virkemidler, som giver filmen et ekstra pust af regulær spænding. På den tekniske side er der intet at klage over: filmen er flot fotograferet, og så er lydeffekterne og musikken helt eminent.

Trine Dyrholm og Kim Bodnia ses som filmens to centrale figurer: journalisten Mia og skytten Rasmus. Selvom de begge ikke har meget at arbejde med (da manuskriptet primært ønsker at fokusere på selve handlingen) så formår de alligevel på overbevisende maner at brænde igennem. Nikolaj Lie Kaas er ligeledes velvalgt i rollen som udenrigsministeren, og så er Kristian Halken god som Mia’s chef. Alle medvirkende gør et flot og overbevisende stykke arbejde.

Vurdering: Skytten er en vellavet og velfortalt dansk thriller, som muligvis låner mange virkemidler fra amerikanske spændingsfilm, men det gør ikke så meget, for Annette K. Olesen formår at udnytte dem til fulde. Det er rart at se en dansk film, som ikke bare er et ordinært hverdagsdrama. Selvom filmen har nogle ulogiske øjeblikke, var den bestemt en fornøjelse at se. Udover den dygtige instruktør, skal filmens to hovedrolleindehavere Trine Dyrholm og Kim Bodnia også roses for deres overbevisende indsats.

J
J
J
J
 
 

Skytten IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar