søndag den 30. juni 2013

Kongens Store Tale

Kongens Store Tale (2010)

Instruktør: Tom Hooper.

Genre: Drama.

Spilletid: 118 minutter.

Budget: 15 millioner dollars.

Indtjening: 373,7 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce, Timothy Spall, Michael Gambon.

Prins Albert har siden sin barndom stammet. Efter at have besøgt flere mislykkede talespecialister, lykkedes det Alberts hustru, Elizabeth, at finde en mere utraditionel taleterapeut fra Australien - Lionel Logue. Til at starte med er Albert meget skeptisk, og har generelt opgivet tanken om, at nogen kan hjælpe ham med sine taleproblemer. Men Lionel anvender uortodokse metoder, som efterhånden begynder at få positive resultater for den kommende konge. Stille og roligt begynder Albert at få tillid til sin lærer, og et spirende venskab imellem dem opstår.

Dette er filminstruktøren Tom Hoopers blot tredje spillefilm. I perioden mellem 1992 og 2008 har han primært beskæftiget sig med kortfilm, tv-serier og tv-film. Hans to spillefilm før historien om Kong George den sjette, er Red Dust og The Damned United. Kongens Store Tale blev hans store internationale gennembrud, og høstede stort set alle priser hjem, som den kunne komme i nærheden af. Den har vundet 4 Oscars, 7 BAFTAs, og endda vores egen danske Robert pris, som årets ikke-amerikanske spillefilm. Totalt har den opsamlet 86 vundne priser i verden. Meget imponerende og meget fortjent.

Udover at være en fremragende filmfortælling, som på den tekniske front er lavet til perfektion, så er det filmens to hovedpersoner, Colin Firth og Geoffrey Rush, der for alvor kaster stjerneglans over historien. Deres sammenspil er så eminent udført og troværdigt skildret, at det alene gør filmen værd at se. Begge blev nomineret for deres præstationer stort set overalt i verden, men Colin Firth var oftest den eneste som trak sig sejrrigt hjem. Filmen fokuserer hovedsageligt på de to, så det er begrænset hvor meget plads de øvrige dygtige medvirkende har fået. Alligevel kan man ikke undgå at nævne Helena Bonham Carter, som giver en fintfølende og velfungerende præstation som Alberts hjælpsomme og forstående hustru, Elizabeth.

Vurdering: Kongens Store Tale er et mesterværk. Der er så meget godt ved filmen, at det er svært at kritisere den for noget. Man skal bare læne sig tilbage og nyde den gode historie. Fotograferingen er utrolig smuk, scenografien er fuldt ud troværdig og underlægningsmusikken er rolig og behagelig, som bare flyder sammen med fortællingen. Filmens midtpunkt er de stærke præstationer fra Colin Firth og Geoffrey Rush, som hjælpes godt på vej af et begavet og velskrevet manuskript. Filmen fik da også i alt 12 Oscar nomineringer, og vandt fortjent den vigtigste som årets bedste film. Det er en film som formår både at være vittig, varm og rørende.

Er man stadigvæk en af dem som endnu ikke har set denne mesterlige film, så skal man bestemt unde sig oplevelsen. Jeg vil til enhver tid anbefale den til alle, som jeg møder på min vej.

J
J
J
J
J
J

Kongens Store Tale IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar