lørdag den 1. juni 2013

Iron Man 3

Iron Man 3 (2013)

Instruktør: Shane Black.

Genre: Action.

Dansk Biograf Premiere:
25. april 2013.

Spilletid: 130 minutter.

Budget: 200 millioner dollars.

Indtjening: 1,215 milliarder dollars.

Medvirkende: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Guy Pearce, Don Cheadle, Ben Kingsley, Rebecca Hall, Jon Favreau, William Sadler, Miguel Ferrer, James Badge Dale, Ty Simpkins.

Efter de vilde oplevelser med resten af Avengers holdet, er Tony Stark ramt af en mindre depression og kan ikke sove pga. mareridt. En ny fjende dukker op over horisonten. En lang række attentater rammer USA, udført af terroristen Mandarin, som hurtigt langer ud efter landets præsident. Da et attentat er nær ved at slå Tonys gode ven, Happy, ihjel, udfordrer han Mandarin direkte på tv. Hans udfordring accepteres, og kort tid efter angribes hans hjem, som bliver jævnet med jorden. Det er muligt, at Mandarin vandt første runde, men Tony har tænkt sig at slå igen med fuld skrue.

Så kom den tredje film om den populære superhelt Iron Man. Denne gang er det manuskriptforfatteren Shane Black som står ved roret som instruktør. Han er manden bag manuskripterne til de 4 Dødbringende Våben film, The Last Boy Scout og The Long Kiss Goodbye. I 2005 debuterede han som instruktør med sin egen historie, nemlig Kiss Kiss Bang Bang, hvor Robert Downey Jr. også spillede hovedrollen. Faktisk er der mange i Hollywood, der mener, at Shane Black var medårsag til at Robert Downey Jr. kom tilbage på sporet som skuespiller, efter en årrække i diverse narkotika problemer.

Historien fortsætter mere eller mindre efter The Avengers. Folkene bag ønsker virkelig, at alle superheltefilm om Iron Man, Thor, Hulk og Captain America flettes ind som en slags serie. Det er smart tænkt, hvilket nok også var årsagen til at The Avengers filmen blev filmhistoriens tredjemest indtjente spillefilm nogensinde. Iron Man er uden tvivl gruppens mest interessante figur, og heldigvis har Shane Black lavet en bedre fortsættelse i forhold til den svage 2’er. Til gengæld er Iron Man 3 slet ikke på niveau med The Avengers. Man savner hurtigt de andre superhelte.

Historien i 3’eren byder udover en ny skurk, også på et par andre nye spændende figurer. Nemlig den mystiske duo Aldrich Killian og Maya Hansen. Begge er nogle forskere, som muligvis har relationer til Mandarin. Begge introduceres som noget af det første ved filmens begyndelse, og de er da også centrale personer i handlingen. Mandarins terrorhandlinger er omgivet af megen mystik, og man har svært ved at lure hvor meget indblanding og indflydelse Aldrich og Maya i virkeligheden har på de modbydelige events.

Tempomæssigt er filmen lidt svingende. Med en spilletid på 130 minutter er der uden tvivl presset meget ind i historien, hvor der skal også gøres plads til de mange figurer. Det medfører, at der tales en del i filmens første halvdel, hvorved vi nærmest ingen action får serveret. Men i filmens anden halvdel, kommer der for alvor fart over tingene i stor stil. Til gengæld er det rimelig overraskende, hvor lidt Tony Stark kommer i sit kostume. Nu har han tilmed bygget en masse Iron Man robotter, som han kan styre fra lang afstand. Han behøver altså ikke længere selv være inde i kostumet, hvilket giver nogle uventede overraskelser til filmens slyngler.

Robert Downey Jr. er perfekt i rollen som Tony Stark. Han bliver svær at overgå, hvis man i fremtiden genindspiller filmen, eller hvis han selv ikke længere ønsker at medvirke i serien. Som Pepper Potts er Gwyneth Paltrow ligeledes god og seværdig, og hendes teamwork med Robert Downey Jr. er stadigvæk skildret med stor overbevisning og charme. Hun har tilmed fået lov til at medvirke i nogle actionscener. Noget hun ellers ikke har gjort i de foregående film. Don Cheadle spiller den mere anonyme og småkedelige James Rhodes, som i filmen render rundt i det kiksede amerikaniserede kostume Iron Patriot.

Så går vi videre til filmens 3 nye centrale figurer. Som Mandarin er Ben Kingsley ganske veloplagt, selvom han efterhånden har spillet dusinvis af skurke i sin karriere. Heldigvis ses han her i en af sine bedre roller, og han bidrager også med en af filmens helt store uventede drejninger. Guy Pearce må også siges at give den hele armen som den hemmelighedsfulde Aldrich Killian. En mand som er svær at gennemskue, og som har sin helt egen dagsorden. Pearce gør et fremragende stykke arbejde, og rollen vidner endnu engang om hans alsidighed. Mystik er også noget som præger figuren Maya Hansen. Desværre levnes hun ikke meget plads i manuskriptet, og Rebecca Hall virker en smule tandløs i sin performance.

Vurdering: Iron Man 3 er en bedre og mere værdig efterfølger, i forhold til 2’eren. De nye figurer, som introduceres, er mere interessante, og der er kommet lidt mere gods på selve historien, der tilmed byder på en uventet drejning undervejs. Effekterne har man ikke sparet på, og når actiondelen for alvor kommer i gang i filmens anden halvdel, er der dømt toptunet underholdning. Desværre er filmen lidt længe om at komme i gang, og så er det lidt overraskende hvor lidt vi egentlig ser til Iron Man. Skuespillet er generelt godt hos de fleste, men det er selvfølgelig Robert Downey Jr.s flabethed og charme der har den største tiltrækning.

J
J
J
J
 
 

Iron Man 3 IMDb

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar