mandag den 10. juni 2013

Django Unchained

Django Unchained (2012)

Instruktør: Quentin Tarantino.

Genre: Western.

Dansk Biograf Premiere:
24. januar 2013.

Dansk DVD Premiere:
23. maj 2013.

Spilletid: 165 minutter.

Budget: 100 millioner dollars.

Indtjening: 422,8 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Kerry Washington, Don Johnson, James Remar, Walton Goggins.

Django er en slave, som har mistet både kone og hjem. Til alt held befries han af den effektive og veltalende dusørjæger King Schultz. Som en del af aftalen for sin frihed, skal Django blot opspore de efterlyste Brittle brødre, hvorefter de deler løsesummen. Men Django og Schultz opbygger et fortroligt venskab, og vælger at blive partnere. Nu har de det fælles mål, at finde Djangos kone, Broomhilda, der holdes som slave hos den modbydelige plantageejer Calvin Candle.

Quentin Tarantino startede med sin debut tilbage i 1992 med den ganske vellykkede Håndlangerne/Reservoir Dogs. Derefter fik han sit store gennembrud med den endnu mere imponerende Pulp Fiction. Hans tredje film var Jackie Brown. Efterfølgende ryger han ind i en årrække med knap så spændende film: Kill Bill 1, Kill Bill 2 og Death Proof. Hans store comeback kom i 2009 med den fortræffelige Inglorious Bastards – efter min mening hans bedste film. Nu er tiden så kommet til en western, som helt sikkert hører til i den bedre ende af skalaen. Han blev tilmed belønnet med sin anden Oscar i karrieren, for bedste manuskript.

Filmen er en genindspilning af en western fra 60’erne, hvor det var Franco Nero, der spillede rollen som Django. En hårdtslående dusørjæger, som bestemt ikke viste nogle former for medlidenhed. Men den verden, som Django befinder sig i, er heller ikke den rareste. Noget som Tarantino ikke har undladt i den nye udgave. Historien foregår også kun nogle få år før slaveri ophører. Heldigvis reddes han af den effektive dusørjæger King Schultz, som træner ham og samtidig bliver hans ven. Et venskab, som absolut hører til en af filmens bedste elementer.

Filmens stil og miljø er gennemført til perfektion. Både via måden historien er filmet på, og de mange country sange som benyttes, gør at den rette western-stemning altid er intakt. Men det er måden historien fokuserer på sine figurer på, der er det bedste ved filmen. Vi følger Django’s transformation fra at være slave til effektiv skytte. Men alle de fjender han nedlægger, fortjener også den skæbne de møder.

I Tarantinos verden er blod og vold en del af hans stil. Han overgår nok aldrig det overdrevne brug af brutalitet som i Kill Bill filmene, men Django er næsten på samme niveau. Oftest fremstilles det dog mere humoristisk. Indimellem synes jeg alligevel at det bliver for meget, især pga filmens spilletid, som er 2 timer og 45 minutter. Men man morer sig da absolut i store træk: for selvom historien i sig selv ikke er noget særligt, så reddes filmen af dialogerne, som oftest er meget morsomme. Især kommer de bedste bemærkninger fra King Schultz, som aldrig er bleg for at sige sin mening, uanset hvem han end står overfor. Nu har Tarantino også altid været stærkest på skrivefronten, hvilket han oftest bliver belønnet for.

Blandt skuespillerne skal hovedsageligt fremhæves 4 af de medvirkende. Jamie Foxx er uden tvivl et godt valg som Django. Hans figur udvikler sig bestemt til det bedre henad imod slutningen. Leonardo DiCaprio ses her i en af sine sjældne skurkeroller. Hans figur er så gennemført usympatisk, som man kan ønske sig. Det samme må siges om Samuel L. Jackson, en skummel assistent til Calvin Candle. Men filmens altoverskyggende præstation kommer uden diskussion fra Christoph Waltz. Han er så velcastet og veloplagt, at han stjæler alle scener fra de øvrige medvirkende. Han vandt fuldt fortjent både en Oscar og en Golden Globe for rollen som storcharmøren Schultz. Alle de bedste og humoristiske bemærkninger kommer fra ham. En lige så stærk og imponerende præstation, som hans tyske officer Hans Landa i Inglorious Bastards.

Vurdering: Django Unchained er seneste skud fra Quentin Tarantino. Nok er jeg ikke stor fan af Tarantino, men jeg har til gengæld stor respekt for hans måde at fortælle historier på. Hans nyeste western er bestemt underholdende og dialogerne er filmens styrke. Et af filmens højdepunkter er venskabet mellem Django og Schultz. Tarantino har også hyret nogle af de dygtigste skuespillere, hvor især Christoph Waltz er den helt store nydelse. Jeg synes Tarantino overdriver med brugen af vold og brutalitet, selvom det indimellem er komisk udført. Desværre er selve handlingen for simpel, til at en spilletid på 165 minutter kan retfærdiggøres.

J
J
J
J
 
 

Django Unchained IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar