lørdag den 15. juni 2013

Star Trek Into Darkness

Star Trek Into Darkness (2013)

Instruktør: J.J. Abrams.

Genre: Action/science fiction.

Dansk Biograf Premiere:
6. juni 2013.

Spilletid: 130 minutter.

Budget: 190 millioner dollars.

Indtjening: 467,4 millioner dollars.

Medvirkende: Chris Pine, Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, Peter Weller, Alice Eve, Bruce Greenwood, John Cho, Anton Yelchin.

Kaptajn James T. Kirk er kommet i unåde, efter at han og besætningen på USS Enterprise har overtrådt Stjerneflådens regler om at ikke afsløre deres tilstedeværelse overfor en primitiv nation. Kirk bliver degraderet og Enterprise bliver taget fra ham. Efter en bombehændelse i London bliver Kirk, Spock og resten af holdet samlet igen for at fange den tidligere agent John Harrison, som står bag angrebet.

Det er igen J.J. Abrams som sidder på instruktørstolen i denne hæsblæsende og stort anlagte fortsættelse. Abrams formåede på overbevisende manér at genstarte Star Trek universet i 2009, hvor vi følger alle de populære figurer fra begyndelsen. Noget som man med succes har gjort med James Bond og Batman. J.J. Abrams startede sin filmkarriere som manuskriptforfatter, og fik stor succes med sine serier Alias, Felicity og Lost. Siden har han også lavet en håndfuld succesfulde biograffilm, som udover de to Star Trek film, tæller Mission Impossible 3 og Super 8. Hans næste film bliver den syvende Star Wars film, som skal udkomme i 2015.

Efter den introduktionsagtige 1’er, kan 2’eren nu udelukkende fokusere på selve missionerne. Vi kender allerede figurerne, og kan derfor i ro og mag nyde deres velkendte stil. Det giver plads til nogle nye spændende personer, samtidig med at der skrues op for selve actiondelen. Som forventet, er tempoet og effekterne mere imponerende i fortsættelsen. Med et budget på 190 millioner dollars er der bestemt ikke sparet på noget, og selvom filmen har en spilletid på over 2 timer, så føles den aldrig kedelig eller langtrukken.

Historien i 2’eren må siges at være spændende og intrigerfyldt. Handlingen virker i starten ret simpel og ligetil. Besætningen starter en hektisk menneskejagt på den ondsindede John Harrison, men da han bliver taget til fange, begynder forviklingerne for alvor at tage til. Tingene er ikke som de ser ud til, og pludselig drejer handlingen over i nogle interessante retninger. Samtidig er manuskriptet fyldt med velskrevne og humoristiske dialoger, som omsættes suverænt godt på skærmen af de medvirkende.

Det er ikke kun effekterne som skal roses, selvom de dominerer. Især vil jeg gerne nævne den imponerende redigering, som giver actionsekvenserne god sammenhæng. For selvom filmen flere steder byder på de vildeste scener, føles klipningen aldrig uoverskuelig eller rodet. Desuden kan man nyde filmmusikken, som er skabt af komponisten Michael Giacchino. Han er især benyttet af Pixar, hvor han har produceret musikken til De Utrolige, Ratatouille, Op og Biler 2.

Det rare ved fortsættelser er, at gense de mange farverige karakterer fra forrige film. Igen er Chris Pine fortræffelig som Kaptajn Kirk, og Zachary Quinto gør god fyldest som Spock. Der er rigtig godt sammenspil mellem de to. Dem, som for alvor bidrager med humor til filmen er Karl Urban som rumskibets læge Bones og Simon Pegg som den alsidige mekaniker Scotty. Zoe Saldana, Bruce Greenwood, John Cho og Anton Yelchin giver ligeledes fine præstationer.

Filmen introducerer tre nye centrale figurer i fortsættelsen. Den mest interessante figur er selvfølgelig filmens skurk John Harrison, som fortolkes effektivt og troværdigt af Benedict Cumberbatch. Han har medvirket i en del film de sidste 10 år, men med sit overbevisende skurkeportræt, står gennembruddet for alvor lige ved døren. Besætningen på USS Enterprise får også et nyt medlem i skikkelse af den smukke Carol, spillet af den charmerende Alice Eve. Som Stjerneflådens øverstbefalende, er det rart at gense gode gamle Peter ”Robocop” Weller.

Vurdering: Star Trek Into Darkness er et overrumplende rumeventyr, hvor alt indenfor genren gør sig gældende for fuld skrue. Hele vejen underholdes man af de imponerende actionsekvenser, flotte effekter, en god portion humor og et farverigt persongalleri. Derfor får man en vellykket oplevelse, som kan nydes af alle. Der er ikke meget at klage over, selvom jeg ikke vil udelukke, at hardcore Star Trek fans vil finde nogle fejl i den moderne udgave. Mit indtryk er dog, at det lykkedes for Abrams og Co. at lave en fortsættelse som er bedre end 1’eren. 

J
J
J
J
J
 
Star Trek Into Darkness IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar