onsdag den 7. august 2013

Pacific Rim

Pacific Rim (2013)

Instruktør: Guillermo del Toro.

Genre: Action/eventyr.

Dansk Biograf Premiere:
1. august 2013.

Dansk DVD Premiere:
4. december 2013.

Spilletid: 131 minutter.

 

Budget: 190 millioner dollars.

Indtjening: 407,6 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi, Charlie Day, Burn Gorman, Ron Perlman, Max Martini, Robert Kazinsky, Clifton Collins Jr.

Jorden er under angreb: gigantiske monstre er i gang med at ødelægge vores planet. De er kommet til vores verden via en portal, som befinder sig på Stillehavets bund. Monstrene får hurtigt navnet Kaiju, som på japansk betyder et underligt væsen. Filmhistoriens mest berømte Kaiju er nok Godzilla, og han får i den grad konkurrence fra nogle vildt imponerende monstre, som dukker op i alle mulige former. Monstrene skildres utroligt overbevisende og er nogle af de mest uhyggelige nogensinde set på film.

Menneskeheden er selvfølgelig nød til at finde en løsning på Kaiju problemet. At udelukkende sende kampvogne, jagerfly og missiler imod disse skabninger er en langtrukken og besværlig proces. Derfor starter man på et projekt under navnet Jaeger, hvor man bygger nogle storslåede robotlignende maskiner, der skulle kunne tage kampen op imod Kaiju’erne. Maskinerne bliver styret af to piloter, der via speciel højteknologi kan forene deres hjerner. Skulle desuden den ene pilot omkomme under kampen, kan maskinen stadigvæk styres af den anden.

Desværre står Jaeger programmet til at lukke ned efter flere års god tjeneste. De seneste opgør med Kaiju’erne resulterede i nederlag, og verdens ledere har derfor tabt troen på, at Jaeger kan gøre en forskel. I stedet vil man bygge en massiv beskyttelsesmur, som Kaiju’erne ikke skulle kunne bryde igennem. Lederen for Jaeger, Stacker Pentecost, nægter at anerkende nederlaget og planlægger sidste angreb på den portal, som Kaiju’erne benytter. De sidste kampdygtige robotter bliver samlet og den ene af dem skal monteres med en atombombe. Uheldigvis mangler man en dygtig pilot til at styre den sidste robot.

Her kommer vores hovedperson Raleigh Bucket ind i billedet. En forhenværende pilot, der pga. sin uforudsigelige tankegang var en af de bedste. Desværre mistede han sin storebror under det sidste Kaiju slagsmål, og har efterfølgende levet et mere stille liv som bygningsarbejder. Men fordi vores planet snart bukker under for disse modbydelige monstre, kan Raleigh selv vælge, om han vil møde døden på jordfladen eller i kamp. Nu har han kun få dage til at træne den forholdsvis uprøvede Mako Mori op som sin andenpilot.

Instruktøren bag disse fornøjelige drengestreger er den mexicanske Guillermo del Toro. Alle hans film er oftest fyldt med stor kreativitet og stor underholdningsværdi. Hvilket han især har bevist med sine to Hellboy film. Han stod også bag den mere dramatiske Pan’s Labyrint, hvor han kombinerede mørk fantasi med barsk virkelighed. Andre film på hans cv tæller de mere middelmådige Blade 2 og Mimic. Inden filmens udgivelse udtalte Guillermo del Toro, at han ønskede at skabe en ærlig og farverig fortælling, som både skulle underholde og være mere lys i tonen. Hans udtalelse stemmer meget overens med hvordan jeg selv oplevede filmen.

Rent effektmæssigt er filmen et overflødighedshorn af vildskab. Både monstrene og de store robotter er suverænt overbevisende lavet. Filmen fortjener uden tvivl en Oscar nominering på det område. Men også lydeffekterne og den lækre underlægningsmusik bidrager i stor stil til løjerne. Tempoet er generelt højt hele vejen, og så er Guillermo del Toro en mester i at tilføje iderige detaljer. Ingen af de mange højdepunkter skal nævnes her - de skal opleves. Hele filmen igennem kan man fornemme del Toro tager sin film meget seriøst, selvom han i bund og grund er et stort legebarn.

På papiret ligner historien noget, som kunne være brugt i en Power Rangers film, men i del Toro’s hænder bliver det som bekendt pakket ind i fænomenale effekter. Men fordi historien er ret simpel og rimelig forudsigelig, kan filmen godt føles en anelse for lang. Ikke alle scener fungerer helt efter hensigten og man kan undre sig over instruktørens valg i visse situationer. Flot er det til gengæld, at han kan få den usandsynlige handling til at fremstå naturlig.

Overraskende nok gør skuespillerne det ganske godt og troværdigt. Charlie Hunnam er velcastet som den skyldsplagede pilot Raleigh, der igen finder glæden ved at kæmpe. Idris Elba er enestående valgt i rollen som den hårdkogte Jaeger leder Stacker Pentecost. Også Rinko Kikuchi er usædvanlig god som Raleigh’s nye assistent, der ligesom ham har mistet sin familie til en Kaiju. Ellers kan man også nyde en fin og morsom birollepræstation fra Ron Perlman. Hans ses i rollen som gangsteren Hannibal Chau - en mand, som sælger Kaiju kropsdele på det sorte marked.

Til min store overraskelse, var det alligevel to af de øvrige medvirkende, som stjal det meste af opmærksomheden. I Kaiju missionen deltager to videnskabsmænd, som har til opgave til at tilrettelægge monstrenes mønstre og svagheder. Figurerne spilles suverænt af de humoristiske Charlie Day og Burn Gorman. Day er den hyperaktive og risikovillige Newt, som elsker at studere Kaiju’erne. Gorman er perfekt i rollen som den matematiske og snobbede Goebbles, der i den grad er en modsætning til Newt. Netop fordi de er så forskellige, kommer der utrolig mange veloplagte og underholdende scener fra deres side.

Vurdering: Pacific Rim er hvad man kan kalde for en vild filmoplevelse. Aldrig før har det været så sjovt at se monstre og kæmperobotter slå løs på hinanden. Selvom filmen er ret enkel og ensformig i sin handling, formår den bestemt at være både vittig og interessant. Guillermo del Toro er en utrolig dygtig filmmager, som tilføjer masser af mindeværdige øjeblikke i sin fortælling. Han får sågar gode og troværdige præstationer ud af sine skuespillere. En seværdig film som indeholder lidt Godzilla med Transformers, og samtidig overgår dem begge.

J
J
J
J
 
 

Pacific Rim IMDb

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar