mandag den 5. august 2013

The Impossible

The Impossible (2012)

Instruktør: Juan Antonio Bayona.

Genre: Drama.

Dansk Biograf Premiere:
24. januar 2013.

Dansk DVD Premiere:
14. maj 2013.

Spilletid: 114 minutter.
 

Budget: 45 millioner dollars.

Indtjening: 172,4 milliard dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergast, Geraldine Chaplin, Sönke Möhring.

Maria og Henry Bennett ankommer til Thailand for at holde juleferie sammen med deres tre børn Lucas, Tomas og Simon. To dage senere sker det utænkelige - en voldsom tsunami rammer området og medfører massiv ødelæggelse. Alle familiemedlemmer overlever mirakuløst, men bliver delt op i to grupper. Maria er kommet slemt til skade med knæet, men får hjælp fra den ældste søn Lucas. Henry nåede ligeledes at overleve sammen med de yngste børn Tomas og Simon. Nu er udfordringen at finde hinanden mellem ruinerne.

Filmen er baseret på de virkelige hændelser, der skete i Det Indiske Ocean i 2004, hvor et undersøisk jordskælv den 26. december startede en kædereaktion af tsunamier. Flere lande blev ramt, men det gik mest ud over lande som Indonesien, Sri Lanka, Indien og Thailand. Kystområder blev jævnet med jorden af bølger, som var op til 10 meter høje. Det er en af de værste naturkatastrofer gennem nyere tid, og næsten 230.000 mennesker mistede livet.

Historien handler om den spanske statsborger Maria Belón og hendes familie, da de var på juleferie i Thailand. Belón var meget involveret i filmen, og var med til at sikre, at filmholdet fotograferede de aktuelle steder hvor familien befandt sig i 2004. Naomi Watts blev valgt til hovedrollen som Maria, hvilket også var et personligt ønske fra Belón (ikke et dårligt valg, da Naomi Watts fik stor ros for sin præstation og blev efterfølgende både nomineret til Oscar og til Golden Globe for bedste kvindelig hovedrolle).

Filmen er instrueret af Juan Antonio Bayona. Han startede i filmbranchen i 1999 med hovedsageligt kortfilm og musikvideoer. Så kom debutfilmen Børnehjemmet (The Orphanage) i 2007, som fik gode anmeldelser og blev en pæn succes verden rundt. Bayona har også næsten taget hele filmholdet fra Børnehjemmet med over til The Impossible projektet, hvor man filmede alle de barske vandscener i et kæmpe vandbassin i Spanien. I det hele taget er det imponerende, hvor flot det færdige resultat er blevet, når man tænker på at filmen er 100 % spansk produceret.

Bayona besluttede, at filmen skulle være engelsksproget, så den bedre kunne nå ud internationalt. Man hyrede derfor de dygtige og kompetente Naomi Watts og Ewan McGregor til hovedrollerne. Især Watts måtte igennem mange fysiske strabadser, da hendes figur i størstedelen af tiden vandrede skadet rundt imellem ødelæggelserne. Watts leverer en troværdig præstation af sin karakter, og hun har fortjent alle de nomineringer. McGregor er ligeledes god og seværdig som altid. Stor ros skal også uddeles til de unge medvirkende. Især Tom Holland i rollen som Lucas er beundringsværdig og overbevisende.

Filmens emne er uden tvivl barskt og ganske følelsesmæssigt. Det skildres meget tydeligt og effektivt. Især sekvensen, hvor de høje bølger kommer stormende ind over fastlandet, er både uhyggeligt og nervepirrende eksekveret. Det er nærmest som at se en dokumentarfilm, som er blevet omdannet til en spillefilm. En scene på cirka fem minutter, hvor bølgerne raser henover hovedpersonerne, er afsindigt godt lavet, og man får næsten en fornemmelse af at være til stede selv. Især fotograferingen er i topklasse, og så imponeres man af lydsporet, som er fyldt med dystre lyde og mørk underlægningsmusik.

Da historien om familiens overlevelse er kendt på forhånd, er det selvfølgelig begrænset med overraskelser i fortællingen. Vi følger blot med familiens dramatiske kamp for at komme helskindet hjem. Der kommer mange barske og ubehagelige scener – noget, som helt sikkert ikke er for børn. Enkelte rørstrømske og sentimentale øjeblikke undgår vi heller ikke, og de kan virke en smule overdrevne indimellem. Familien oplever også nogle vildt heldige situationer undervejs, hvor man kan tvivle lidt på sandsynligheden. Men det er nok op til en selv at vurdere, hvor realistisk man betragter filmen at være. 

Vurdering: The Impossible er en vellavet og spændende dramafilm, som formår både at værende rørende og medrivende. Filmen har et dokumentarisk præg, men ligner en spillefilm. Selvom vi ved hvordan filmen ender, er fortællingen tilpas dramatisk til at fastholde tilskuerens interesse. Historien byder også på troværdige præstationer fra alle de medvirkende. Enkelte scener kan virke en smule overdrevne og sentimentale, men overordnet set er det en god film og den fortjener bestemt folks opmærksomhed.

J
J
J
J
 
 

The Impossible IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar