torsdag den 1. august 2013

Man of Steel

Man of Steel (2013)

Instruktør: Zack Snyder.

Genre: Action/eventyr.

Dansk Biograf Premiere:
14. juni 2013.

Dansk DVD Premiere:
23. oktober 2013.

Spilletid: 143 minutter.

Budget: 225 millioner dollars.

Indtjening: 662,8 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Russell Crowe, Antje Traue, Kevin Costner, Diane Lane, Laurence Fishburne, Aylet Zurer, Richard Schiff.

I samarbejde med Christopher Nolan (manden med de tre succesfulde Batman film), har instruktør Zack Snyder (Watchmen, 300) skabt en fornyet udgave af Superman universet. Bryan Singer lavede ellers en hæderlig fortsættelse i 2006 med Superman Returns, men mange fans mener stadig, at der mangler en anstændig filmversion om den usårlige superhelt - Richard Donner’s version fra 1978 betragtes stadigvæk som den mest vellykkede. Jovist kan man prale af væsentlige bedre effekter i disse tider, men en mere alvorlig og respektfuld tilgang til universet skal man kigge længe efter. Men det har Snyder, Nolan og alle de andre dygtige filmskabere nu vil rette op på.

Historien fortælles helt fra begyndelsen, hvor det første vi ser på skærmen er en fødsel. Vi er på planeten Krypton, hvor forældrene (videnskabsmanden Jor-El og hans hustru Lara) som nogle af de første i flere årtier, har fået et barn via den naturlige vej. Desværre er deres planet døende, og det er kun et spørgsmål om tid før verden går under. Familien planlægger sin flugt, men bliver forhindret af militærets øverstbefalende General Zod, der i protest mod regeringen udfører et militærkup. Stort set alle flyvende genstande bliver destrueret, og kun et mindre rumskib står tilbage. Forældrene beslutter sig for at sende deres søn Kal-El til Jorden, da de ønsker han får muligheden for at opleve livet, samtidig med, at deres race har en chance for overlevelse.

Rumskibet med Kal-El lander i Kansas og bliver fundet af ægteparret Jonathan og Martha Kent. De tager den usædvanlige dreng til sig, gemmer hans rumskib og giver ham navnet Clark. Igennem hele sin ungdom, oplever Clark store udfordringer, da han med årene udvikler særlige evner. Clark er skræmt og tror, at han er ramt af en slags forbandelse. Først som teenager lærer han sandheden at kende, og han begynder nu en større rejse rundt på Jorden i håb om at finde nogle flere informationer om sin oprindelse.

Henry Cavill vandt dysten om at spille Superman. Med sin store fysik og ganske solide højde, må han siges at være en velvalgt person til rollen. Cavill har tidligere gjort sig bemærket i film som Immortals og The Cold Light of Day, samt i tv-serien The Tudors. Men rollen som manden af stål, må betragtes som hans helt store gennembrud. Det er ikke nok at ligne Superman, man skal også kunne spille karakteren, så den fremstår troværdig - uden tvivl en svær opgave, men Cavill giver sin superhelt både menneskelige og følelsesmæssige træk, uden at figurens overlegenhed lider under det.

I sin søgen efter svar kan Clark ikke lade være med at blande sig i tilspidsede situationer, hvor menneskeliv står på spil. Til trods for konstant navneforandring, efterlader han et spor, som hurtigt opdages af den kvikke og handlekraftige journalist Lois Lane. Den rolle spilles overbevisende af den talentfulde Amy Adams, som i begyndelsen kræver tilvænning, fordi hun ikke virker åbenlys til rollen. Men folkene bag har åbenbart gået efter en mere direkte Lois Lane, der i den grad ikke er tabt bag en vogn. I tidligere filmatiseringer har hun bestemt været en effektiv reporter, der som en anden sporhund kunne finde frem til hvem som helst. Men Superman’s identitet fandt hun aldrig frem til, selvom han altid var ved siden af hende.

Men da befolkningen på Jorden ikke er klar til sandheden om eksistensen af andre livsformer fra det ydre rum, holder Lois sin identitet hemmelig. Et gensidigt respektforhold mellem Clark og Lois opstår, men deres fælles hemmelighed bliver hurtigt afsløret da et uidentificeret rumskib pludselig ankommer. Ombord er den hæmningsløse General Zod, der har sporet Clark’s færden på Jorden. Zod og hans team blev inden Krypton’s undergang, indsat i et fængselsagtigt rumskib i en anden dimension. Men det lykkedes dem at finde vej ud af mørket, og de har i over 30 år ledt efter Jor-El’s undvegne efterkommer.

Som General Zod møder vi en fortræffelig Michael Shannon. Med stor beslutsomhed og troværdig indlevelse, formår Shannon at gøre sin figur både brutal og alligevel menneskelig. Zod er ikke begrebet af ren ondskab, men er opfostret til at beskytte sin egen race. Han benytter sin militæriske baggrund og viden til at gøre det, som han mener, er det rigtige for sit folk. Clark fik som spæd infusioneret Krypton’s genetiske kodeks i sine celler, og har derfor i realiteten mulighed for at genskabe Krypton på ny. Men for at dette kunne lade sig gøre, ville det kræve livet på den nye planet. Zod ønsker at genskabe Krypton på Jorden, hvilket Clark selvfølgelig ikke vil tillade.

Der gives plads til mange følelser i historien. Filmens første halvdel fokuserer på, hvordan Clark’s opvækst var præget af ensomhed og forvirring. Heldigvis fik han god vejledning og støtte af familien Kent, der kærligt opfostrede ham. Hans nye forældre spilles solidt af stjernerne Kevin Costner og Diane Lane. Især fik Clark mange råd og retningslinjer af sin nye far, som hele ungdommen igennem holdt ham godt skjult fra offentligheden. Menneskeheden var ikke parat til at møde en fremmed, og ville med størst sandsynlighed få ham fjernet af ren og skær frygt. Alle scener mellem Cavill og Costner er illustreret som flashback sekvenser, og dukker løbende op i historieforløbet.

Filmens anden halvdel er opgøret mellem Clark og Zod. Her bliver filmen for alvor krydret med storslåede actionscener og overdådige computereffekter: bygninger smadres, eksplosioner dukker op hver andet minut, og nærkampe mellem Clark og Zod’s hær kan tage pusten fra enhver. Indimellem er det tæt på man mister overblikket, men omvendt er det hele så velskabt, at man ikke kan andet end at beundre det færdige resultat. Også i filmens begyndelse, får vi for en gang skyld et flot skildret Krypton, hvor vi introduceres for mange sære væsner. Samtidig er planetens folk iført samme slags dragter, som Superman selv benytter som Superman. En fiks detalje som virker mere troværdig, da hans dragt sjældent går i stykker.

Blandt de øvrige medvirkende bemærker man især Russell Crowe som den rigtige far fra Krypton, Jor-El. Crowe er overraskende god og deltager mere i filmen end forventet. Som moren Lara, gør Aylet Zurer det ligeledes upåklageligt. På skurkeholdet møder vi skurkinden Faora-Ul, der er næsten lige så farlig som Zod. Hun spilles med stor overbevisning af tyske Antje Traue, som også har en imponerende duel med Superman. Til gengæld skuffes man af en kedelig Laurence Fishburne, der ses i rollen som chefredaktøren Perry White.

Vurdering: Man of Steel er et hæsblæsende actioneventyr, hvor man som tilskuer er vidne til et mere realistisk bud på en Superman film. Filmen er spækket med flotte effekter, og selvom filmen er rimelig lang, er den ikke kedelig. Men uanset hvor menneskelig man forsøger at gøre Superman, så kan han ikke overgå andre mere spændende superhelte som Spider-Man, Batman og Iron Man. Henry Cavill giver den alt hvad han kan, men figuren er humorforladt og alt for pæn. Vi vil aldrig kunne identificere os med Superman, da han bare ikke fremstår naturlig. Det er lykkedes for Zack Snyder at lave en af de bedste filmatiseringer om superhelten nogensinde, men som superheltfilm er den slet ikke på niveau med de bedste.

J
J
J
J
 
 

Man of Steel IMDb

2 kommentarer:

  1. Denne film har jeg glædet mig meget til at læse din anmeldelse af. Normalt er Superman så absolut ikke iblandt mine favorit-superhelte, men da jeg så, at Christopher Nolan (hvis Batman-trilogi, jeg er vildt begejstret for) havde været inde over som producent at Man of Steel, ja så blev jeg klar over, at denne her må jeg også se, når lejlighed byder sig. Og jeg er da også glad for at læse din ganske positive anmeldelse af filmen. Jeg får den dog først set på dvd, da jeg har valgt at prioritere andre film i biografen i år.

    SvarSlet
  2. Jeg er hellere ikke særlig stor Superman fan selv. Men netop fordi Zack Snyder blev valgt som instruktør, og Christopher Nolan var filmens producer, vidnede det om at det var dygtige og kompetente folk som stod bag.

    Den var flot at se på storskærmen, men vil højst sandsynligt også være god på den mindre skærm. Du skal glæde dig til at se den.

    Den skulle være sat til at udkomme på dvd den 15. oktober.

    SvarSlet