mandag den 5. august 2013

What Maisie Knew

What Maisie Knew (2012)

Instruktør: Scott McGehee, David Siegel.

Genre: Drama.

Dansk Biograf Premiere:
1. august 2013.

Dansk DVD Premiere:
13. november 2013.

Spilletid: 99 minutter.

Budget: 6 millioner dollars.

Indtjening: 1,1 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Onata Aprile, Julianne Moore, Alexander Skarsgård, Joanna Vanderham, Steve Coogan, Maddie Corman.

Maisie er en syvårig pige og hendes forældre skal skilles. Begge forældre er karriereorienteret, og har svært ved at få familielivet til at hænge sammen. Hendes mor Susanna er en aldrende rockmusiker som tit tager på turné, mens hendes far Beale er en kunsthandler, som konstant rejser til Europa. Nu begynder en hård kamp om forældremyndigheden over Maisie.

Filmen fortælles ud fra Maisie’s synspunkt. Mange af scener er filmet i hendes højde, mens de voksne står i baggrunden. Flere af forældrenes diskussioner foregår oftest i enerum, da Maisie forståeligt nok ikke ønsker at være hos dem. Maisie spilles utroligt overbevisende af den unge Onata Aprile - en skøn pige med de mest bedårende udtryk. Vi føler med hende hele vejen, og kan kun ryste på hovedet over forældrenes opførsel. I Maisie’s tilfælde er skilsmissen nok det bedste som kunne ske. At høre på forældrene skændes hver dag vil sikkert ikke være en fordel.

Forældrene forstår desværre ikke, hvordan deres opførsel påvirker den lille pige, som blot ser på fra sidelinjen. Selvfølgelig vil begge forældre gerne beholde Maisie, men deres kamp imod hinanden bliver så konfronterende, at de næsten glemmer hende. Når datteren vender tilbage efter besøg hos far eller mor, drejer spørgsmålene hurtigt i retning af modparten. Har Maisie fået en skade, mens hun var ovre hos far, bliver hun omgående sendt på sit værelse, mens mor ringer til advokaten og klager over farens uopmærksomhed. Igen er forældrenes fokus på dem selv, frem for at være til stede for barnet.

Nu hvor far og mor endelig har fået friheden fra hinanden, skal karrieren for alvor være den styrende drivkraft i deres liv. Det betyder, at der bliver mindre tid til Maisie. Til Maisie’s held, får begge forældre nye ægtefæller. Farmand Beale er taktisk smart, da han gifter sig med Maisie’s barnepige Margo. Til gengæld kræves der lidt tilvænning til morens nye kæreste Lincoln, der arbejder som bartender. Det går efterhånden op for både Margo og Lincoln, at Maisie er en kvik, men ensom pige. Pludselig fungerer de som barnepiger, mens forældrene giver et indtryk af, at de stadigvæk nyder det gode liv på egen hånd. Nye dilemmaer lurer i horisonten, da de nye stedforældre begynder at føle sig udnyttet.

Dette er den femte spillefilm, hvor duoen Scott McGehee og David Siegel arbejder sammen som instruktører. De beskæftiger sig primært med små dramafortællinger, som ikke har store budgetter. Det medfører desværre også, at deres film sjældent når ud til det store publikum. Historien om Maisie blev vist første gang ved Toronto filmfestival i september 2012, hvor den generelt fik rosende ord med på vejen. Filmen har allerede haft premiere i USA og Storbritannien, men som man sikkert kunne se under indtjeningen, så er antallet af biografbesøgene meget lille. Uden tvivl en skam, da filmen er i besiddelse af en god historie.

Historien er baseret på en novelle af den britiske forfatter Henry James i 1897. Selvfølgelig har man omskrevet handlingen, så den kunne foregå i nyere tid, men selvom historien er over hundrede år gammel, er temaet stadigvæk aktuel den dag i dag. Andre af Henry James’ kendte noveller som også er blevet filmatiseret tæller The Wings of the Dove, Den Gyldne Skål og Portræt af en Kvinde.

Om filmen er fuldt ud realistisk på alle punkter, må være op til en selv at vurdere. Jeg synes filmen formår at være både rørende og opløftende. Scenerne, hvor Maisie skal igennem alt det bureaukratiske er forfærdelige, samtidig med at de to mennesker hun holder mest af, bekriger hinanden på unødvendig vis. Bedre bliver det ikke, da de efterhånden bruger mindre tid på hende. Her kommer det positive og opløftende ind i billedet - de gode og menneskelige stedforældre. Selvfølgelig har de ikke de samme type problemer i tankerne som forældrene, men de forstår hvor vigtigt det er for børn med en glad og tryg tilværelse.

Filmens stærkeste kort er skuespillerne. Alle gør et formidabelt stykke arbejde. Julianne Moore og Steve Coogan ses som de rivaliserende forældre, der fra begyndelsen nok aldrig skulle have været sammen. Hele vejen igennem fremstår de så usympatiske og egoistiske, at man stort set aldrig har sympati med dem. Alexander Skarsgård og Joanna Vanderham ses i rollerne som Lincoln og Margo - de nye forældre, som meget hurtigt opnår samme vigtighed og status for Maisie.

Vurdering: What Maisie Knew er både en gribende og smukt produceret dramafilm, om et trist emne, hvor barnet nærmest fungerer som gidsel mellem stridende forældre. Filmens instruktører formår at skildre historien troværdigt, uden at det bliver for sentimentalt. Onata Aprile er fantastisk i hovedrollen som Maisie og hun støttes godt op af de øvrige medvirkende. Til trods for det dramatiske tema, giver filmen alligevel anledning til håb og optimisme. Indimellem kan nogle af scenerne virker en smule fantasiagtige, men de er nok mere tænkt i retningen af hvordan situationerne kunne se ud.

J
J
J
J
 
 

What Maisie Knew IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar