lørdag den 3. august 2013

The Host

The Host (2013)

Instruktør: Andrew Niccol.

Genre: Romantik/science fiction.

Dansk biografpremiere:
28. marts 2013.

Dansk DVD Premiere:
1. august 2013.

Spilletid: 125 minutter.

Budget: 40 millioner dollars.

Indtjening: 48,2 millioner dollars.

Medvirkende: Saoirse Ronan, Jake Abel, Max Irons, William Hurt, Diane Kruger, Chandler Canterbury, Frances Fisher, Scott Lawrence, Emily Browning, Lee Hardee.

Historien er baseret på en bog af Twilight forfatteren Stephanie Meyer. Efter den enorme succes med Twilight filmene, fandt man det nærliggende at filmatisere flere af Meyers bøger. Andrew Niccol blev hyret som instruktør og fik samtidig ansvaret for manuskriptet, så historien kunne tilpasses til en filmversion. Andrew Niccol vandt en BAFTA pris for bedste manuskript på The Truman Show, og blandt andre film som han har instrueret tæller: Gattaca, Lord of War og In Time.

Igen er vores planet blevet angrebet af fremmede væsner fra det ydre rum. Denne gang er der tale om nogle små skinnende sjæle, som mennesker kan holde i hænderne. De kravler ind under huden og overtager styringen af kroppe. Øjnene afslører, hvorvidt det er et menneske eller rumvæsen, der nu gemmer sig bag det ydre. Invasionen må siges at være vellykket, da menneskeheden i filmens begyndelse er i undertal. Vi følger pigen Melanie Stryder, der sammen med sin lillebror Jamie og kæresten Jared gennem længere tid har holdt sig skjult fra de invaderende væsener. Uheldigvis bliver gruppen opdaget og Melanie ofrer sig ved at kaste sig ud af et vindue.

Melanie kommer slemt til skade, men overlever det drastiske fald. Under sin bevidstløse tilstand, bliver Melanie indopereret med sjælen Vandreren. Vandrerens opgave er at lokalisere andre mennesker via Melanie’s hukommelse, så man til sidst får en verden uden mennesker. Til Vandrerens store overraskelse, viser det sig, at Melanie ikke er forsvundet under kropsovertagelsen, og har tænkt sig at modarbejde. Opgaven besværliggøres i stor grad af Melanie, som konstant tænker i andre retninger (til stor frustration for Vandreren, som ikke tør sige sandheden til sin overordnet - Søgeren).

Under hele forløbet, begynder Vandreren at få empati med Melanie og hendes race. Så da Søgeren foreslår, at Vandreren skal have en ny krop pga. manglende resultater, tager den usædvanlige duo Vandreren/Melanie flugten. De tager til Melanie’s onkel, der har et hemmeligt skjulested midt ude i ørkenen. Modtagelsen bliver ikke venlig, da de skinnende øjne afsløre Vandrerens overtagelse af Melanie’s krop. Hun bliver taget med hen til menneskenes skjulte opholdssted, hvor hun skal afhøres. Ingen af menneskene vil tro på, at Melanie stadigvæk er tilstede, så duoen beslutter sig for at holde det hemmeligt. Imens er Søgeren i fuld gang med en større eftersøgning på Melanie/Vandreren.

Dobbeltrollen som Melanie/Vandreren spilles af den unge og talentfulde Saoirse Ronan. Som 13-årig fik hun sin første Oscar nominering for sin fine birollepræstation i filmen Soning (Atonement) fra 2007. Siden har hun gjort sig bemærket i The Lovely Bones, Hanna og The Way Back. Hver gang har hun modtaget stor ros for sine præstationer. Desværre er den gode stime nu knækket, da hun kæmper med en umulig rolle. Det er muligt, at paradokset mellem Melanie og Vandreren er interessant læsestof, men på film virker det ikke. Hele tiden skal Ronan tale med sig selv, hvorefter vi hører svarene fra hendes tanker. I de fleste tilfælde virker det mere besynderligt end spændende.

Spændingsniveauet er også et element filmen mangler. Med en spilletid på to timer, er det overraskende hvor lidt liv og energi der er i fortællingen. Filmen byder ind med 2-3 tempofyldte sekvenser, som hurtigt er overstået. Selve den tekniske del er der ikke meget at klage over. Fotograferingen er nydelig, effekterne overbevisende udført og filmens soundtrack indeholder velintegreret sange og underlægningsmusik. Men fordi filmen bevæger sig i sneglefart, bemærker man de filmiske virkemidler i større grad.

Filmens største problem er den usandsynlige historie, som både er absurd og mangelfuld på informationer. Vores ubudne gæster fra rummet er nemlig i virkeligheden en venlig race, som blot ønsker at forbedre vores verden, inden vi destruere den. De kan ikke lyve og er generelt ikke aggressive. Hvordan i alverden lykkedes det dem overhovedet at overtage planeten? Også selve overtagelsen af menneskekroppene foregår kirurgisk. Disse venlige sjæle er på størrelsen med vores hænder. Hvordan har de overhovedet kunne komme i kroppene til at begynde med?

Selvfølgelig skal handlingen også indeholde noget kærlighedsdrama. Man kan godt forstå Jared’s had til Vandreren, fordi den har overtaget Melanie’s sind. Situationen bliver til gengæld endnu mere kringlet, da en af de andre unge gutter Ian, forelsker sig i Vandreren. Endda efter han lidt tidligere i forløbet forsøgte at kvæle hende. Kærligheden er en underlig størrelse. Nu er det pludseligt ikke sjovt at være to personligheder i en krop, når der er to mænd som elsker to forskellige kvinder. Vandreren får desuden det mere menneskeklingende navn Wanda, hvilket sikkert er med til at gøre hende mere indbydende hos Ian.

Som Jared og Ian møder vi de unge skuespillere Max Irons og Jake Abel. De gør det umiddelbart okay, men de synes sikkert også selv, at deres figurer er på grænsen til det latterlige. Tyske Diane Kruger er hæderlig i skurkerollen som Søgeren, der er væsentlig mere hård i tonen end hvad sjæle ellers normalt er. Historiens bedste præstation kommer uden tvivl fra filmens mest garvede medvirkende - William Hurt. Han har dygtigheden til at gøre hvilken som helst figur interessant.

Vurdering: The Host er en nydelig og velproduceret fremtidsfilm, som desværre lider under at være dybt utroværdig og kedelig. Handlingen bevæger sig uendeligt langsomt, og byder nærmest på ingen mindeværdige højdepunkter - hverken som invasionsfilm eller som kærlighedsdrama. Skuespillerne gør det bedste de kan, men deres karakterer er intetsigende, og er derfor næsten umulige at gøre ægte eller bare en smule vedkommende. Filmen fik heldigvis kun beskeden succes. Så slipper vi forhåbentligt for en unødvendig fortsættelse.

L
L
 
 
 
 

The Host IMDb

2 kommentarer:

  1. Jeg har endnu ikke fået set denne film, men har læst bogen (den har ingen fortsættelse), og den var jeg vildt begejstret for, så jeg har egentlig længe glædet mig til at se filmen... men begynder at overveje, om jeg simpelthen helt skal springe den over, da denne anmeldelse bestemt ikke er den eneste ikke-så-positive af sin slags, jeg har læst.

    SvarSlet
  2. Jeg har ikke selv læst bogen, som højst sandsynligt er bedre end det filmfolkene har fået ud af det. Men det er også ret sjældent, at filmudgaverne bliver lige så gode som bøgerne.

    SvarSlet