fredag den 9. august 2013

Won't Back Down

Won’t Back Down (2012)

Instruktør: Daniel Barnz.

Genre: Drama.

Dansk Biograf Premiere:
8. august 2013.

Dansk DVD Premiere:
Ukendt

Spilletid: 121 minutter.

Budget: 19 millioner dollars.

Indtjening: 5,2 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Maggie Gyllenhaal, Viola Davis, Oscar Isaac, Holly Hunter, Rosie Perez, Ving Rhames, Marianne Jean-Baptiste, Bill Nunn.

Hvis man er en af dem, som synes, at det danske skolesystem er for bureaukratisk, så skal man være glad for ikke at være bosiddende i USA. Filmen giver et hovedrystende billede af, hvor fastlåst og indsnævret et samfund det store land i virkeligheden er. I skolernes tilfælde, har man været fokuseret på lærernes sikkerhed og rettigheder i sådan en grad, at det har svækket børnenes muligheder for ekstra hjælp og tillægsundervisning. Faktisk bliver forældrene bundet som gidsler, hvis ens barn er havnet i en klasse med en forkert lærer. Er barnet feks. ordblind eller bare har indlæringsvanskeligheder, er det op til forældrene selv at løse problemet.

Filmens to hovedpersoner (den hårdtarbejdende mor Jamie Fitzpatrick og skolelærerinden Nona Alberts), ønsker at ændre de fastlåste forhold. Moren håber på bedre vilkår for sin datter Malia, som har problemer med at skrive og læse. Lærerinden Nona føler ikke hun kan yde det bedste i det fag, som hun elsker så højt - nemlig at undervise børnene. Adams skole, hvor de begge er tilknyttet, betragtes som en af de svageste: 7 ud af 10 børn forlader skolen uden nogen mindeværdige karakterer eller uddannelse bag sig, og mange af dem vil sandsynligvis havne i et kriminelt miljø.

Jamie og Nona opdager, at hvis der er tilstrækkelig nok af utilfredse forældre og lærer på skolen, så har de alle mulighed for at overtage styringen af skolen. Det er selvfølgelig en lang og sej proces, hvor man skal igennem oceaner af kontorfolk, som beder en om at udfylde den ene formular efter den anden. Mange har tidligere forsøgt sig på området, men pga. ventetiden og besværet er stået af undervejs. Jamie og Nona er - til skolens fordel - to meget stædige mennesker. De har ikke tænkt sig at stoppe, uanset hvilke omkostninger de i sidste ende må betale, for at have udfordret det amerikanske system.

I rollerne som Jamie og Nona, har man hyret de fortrinlige Maggie Gyllenhaal og Viola Davis. Begge har i flere år givet publikum stærke og mindeværdige præstationer i gode og bemærkelsesværdige film. Deres sammenspil er klart noget af det bedste ved filmen, og man kan fornemme at de virkelig er engageret i projektet. Dette er instruktør Daniel Barnz’ tredje spillefilm, men han mangler stadigvæk et egentligt gennembrud. Han har selv skrevet manuskriptet, som efter sigende skulle være baseret på virkelige hændelser. Desuden er det glædeligt at gense Holly Hunter på det store lærred igen, siden hendes sidste optræden i 2005. De sidste 8 år har været aktiv på tv-serier fronten. I filmen spiller hun den magtfulde unionsleder Evelyn Riske, der vil gøre alt for at stoppe Jamie og Nona. 

Desværre er manuskriptet netop filmens svaghed. Ikke fordi idéen fejler noget, men fordi Barnz kører en meget ensporet retning med sin fortælling. Med blod, sved og tåre, må duoen kæmpe sig igennem ikke så lidt. Stort set alle personer er imod dem, og duoen bliver hurtigt udstillet som uvidende og farlige idealister. Lærerne vil pludselig stå uden nogen garanti for arbejde, og børnene vil gå en uvis fremtid i møde, hvor undervisningen muligvis vil blive forværret. Selvfølgelig forstår vi som tilskuere hurtigt, at alt den negative omtale mod vores heroiske heltinder er en ondsindet smædekampagne, som udelukkende har hensigt i at stoppe deres foretagende.

Flere steder i filmen er historien ualmindelig sentimental. Barnz skruer gevaldigt op for de dramatiske virkemidler, så følelserne og tårerne nærmest flyder henover skærmen. Barnz forstår ikke hvornår han overdriver brugen af det rørstrømske. Man er enig med mandens velmente budskab, men man sidder alligevel med en lidt skuffet holdning til det færdige resultat. Det hele virker i sidste ende for overdrevent og fantasiagtigt, og historien fortælles som en brasiliansk sæbeopera, der aldrig hæver sig over det gennemsnitlige. Der savnes mere dybde fra alle involverede, som hovedsageligt fremstilles som mennesker, der enten er for eller imod en bedre skole.

Vurdering: Won’t Back Down er en tiltalende film, som både har sympatiske og gode hensigter med sin fortælling. Hvem ønsker ikke de bedste skoleforhold for sit barn? Desværre formår Daniel Barnz ikke at udsende sit budskab på en anstændig eller velment måde. Uheldigvis har han valgt at pakke filmen ind i en melodramatiske fortællerstil, så det hele bliver ekstra klæbrigt og sentimentalt. Det hele bliver hurtigt for meget og troværdigheden vakler, jo tættere på den forudsigelig slutning vi kommer. Ærgerligt, da filmen ellers byder på gode skuespilspræstationer fra alle medvirkende.

J
J
J
 
 
 

Won't Back Down IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar