torsdag den 23. maj 2013

Arlington Road

Arlington Road (1999)

Instruktør: Mark Pellington.

Genre: Thriller.

Spilletid: 117 minutter.

Budget: 21,5 millioner dollars.

Indtjening: 41 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Jeff Bridges, Tim Robbins, Joan Cusack, Hope Davis, Robert Gossett.

På vej hjem fra arbejde, redder Michael Faraday en såret dreng og får ham på hospitalet. Forældrene til drengen viser sig at være hans nytilflyttede naboer, Oliver og Cheryl Lang. Et venskab begynder mellem de to familier, indtil Faraday får mistanke om at Oliver har en blakket fortid. Faraday er nemlig ekspert i terrorisme, og finder nogle mistænkelige tegninger over bygninger i Lang-familiens hus. Men er det hele bare indbildning eller er hans naboer i virkeligheden terrorister?

Dette brag af en spændingsfilm er instrueret af Mark Pellington. En mand som siden 1990 har lavet masser af tv-film, afsnit i tv-serier og dokumentarfilm. Hans debutfilm var drama/komedien Going All The Way fra 1997, hvor Ben Affleck og Rachel Weisz var blandt hovedrollerne. I 2002 lavede han gyserfilm Mothman - Mørkets Budbringer, hvor Richard Gere spillede hovedrollen. Siden hen har det været svært for Pellington, at få succes med sine film. Men med Arlington Road har han uden tvivl bevist, at han er en dygtig mand bag kameraet.

Vurdering: Arlington Road er på alle områder en veldrejet og velfortalt psykologisk thriller. Filmen er så spændende og atmosfærefyldt, at man konstant sidder på kanten af stolen. Godt hjulpet på vej er den suveræne underlægningsmusik fra Angelo Badalamenti, som sublimt understøtter de hektiske scener. Især filmens begyndelse, samt den imponerende afslutning, er helt exceptionel hvad angår de filmiske virkemidler såsom fotografering og redigering. Det er en uhyggelig historie, som overraskende nok formår at fremstå realistisk hele vejen. En stor og flot bedrift fra Pellington og Co.

Men vi kan heller ikke komme udenom skuespillerne. Må med det samme sige, at alle medvirkende gør en solid og troværdig indsats. Men det er selvfølgelig filmens to hovedpersoner, Jeff Bridges og Tim Robbins, der stjæler det meste af opmærksomheden. Begge har mange gange i deres karriere bevist, at de er fortræffelige skuespillere. Derfor er det også med stor nydelse at se dem overfor hinanden i samme spillefilm. Bridges er den mistroiske og følelsesladede Faraday, mens Robbins er den rolige og hemmelighedsfulde Lang. Endnu engang er det førsteklasses arbejde fra begge de herrer.

Det er stadig ikke mange som har set denne mesterlige film. Så gør jer selv den tjeneste, at få det gjort. Det kan ikke laves meget bedre. God fornøjelse.

J
J
J
J
J
J

Arlington Road IMDb

2 kommentarer:

  1. Helt enig. Super film. Veldrejet og overraskende. Kan kun anbefales. MAA

    SvarSlet
  2. Det er en super vellykket film. Når man først har sat sig til rette på sofaen, så flyver filmens 2 timer bare afsted. :-)

    SvarSlet