torsdag den 9. maj 2013

Oblivion

Oblivion (2013)

Instruktør: Joseph Kosinski.

Genre: Action/science fiction.

Dansk Biograf Premiere:
11. april 2013.

Spilletid: 126 minutter.

Budget: 120 millioner dollars.

Indtjening: 286,2 millioner dollars.

Medvirkende: Tom Cruise, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Morgan Freeman, Nikolaj Coster-Waldau, Melissa Leo.

Efter adskillige år i krig mod invaderende rumvæsner, er vores planet blevet stort set ubeboelig. Jack og Victoria - som de eneste mennesker - er udstationeret på en svævende kontrolstation. Deres mission er at beskytte og vedligeholde nogle kæmpe maskiner, som trækker havvand op til menneskehedens nye hjem Titan. Parret er kun to uger fra at afslutte deres opgave, da et uidentificeret rumskib pludselig styrter ned på Jorden. Ombord ligger der en ung kvinde, som Jack genkender fra nogle drømme der længe har plaget ham. Problemet er blot, at rumskibet har svævet rundt i atmosfæren i 60 år.

Filmens instruktør Joseph Kosinski er relativ ny i filmbranchen. I 2010 var han manden bag Tron: Legacy, som samtidig var hans debut. Det er ret imponerende, at en uerfaren mand pludselig står med et budget på 170 millioner dollars, som på alle måder skulle overgå den klassiske 1’er fra starten af 80’erne. Oblivion har ligeledes kostet en pæn slat penge at producere. Der blev brugt 120 millioner dollars på denne dystre fremtidsfortælling. Joseph Kosinskis næste film bliver endnu en tur I Tron universet.

Historien om Jack må siges at være en flot og spændende post-apokalyptisk fremtidsfilm, hvor vi endnu engang er vidner til nogle imponerende effekter. Det er en visuel fornøjelse, som helt sikkert fortjener at blive set i biografen. De vilde lydeffekter og smukke billeder via den overbevisende fotografering gør filmen til en luksuriøs oplevelse på nethinden. Jeg var til gengæld overrasket over hvor lidt dynamik filmen egentligt havde at byde på. Der er kun 3-4 tempofyldte sekvenser, hvoraf resten af filmen lever af mystik omkring deres mission. Det meste af tiden ligner det en historie som låner på kryds og tværs fra andre science fiction film. Det er dog ikke et problem, for det fungerer troværdigt med hensyn til selve handlingen. Jeg vælger at tro på, at de mange genkendelige referencer er der til ære for klassikerne. Også filmens underlægningsmusik er formidabel, selvom tonerne indimellem bringer minder fra Christopher Nolans Inception.

Disse typer film kræver ikke det store fra skuespillerne. Tom Cruise er uden tvivl god og overbevisende i hovedrollen, men også en anelse rutinepræget. Han er selvfølgelig filmens stjerne, hvilket ingen kan tage fra ham. Omkring ham møder vi de søde damer Olga Kurylenko og Andrea Riseborough. De gør det skam udmærket, selvom det er ret begrænset materiale de har at arbejde med. Der er også blevet plads til Morgan Freeman og vores egen Nikolaj Coster-Waldau som et par seje herre. Men deres roller er ordinære, og giver ikke anledning til noget mindeværdigt. Melissa Leo ses i en mindre birolle som filmens egentlige skurk. Hun er det smilende og venlige ansigt på skærmen, men man må ikke lade sig narre.

Vurdering: Oblivion lever på mystikken i sin fortælling. Hele tiden kommer der nogle nye uventede drejninger, som gør, at man aldrig helt ved, hvad der foregår. Det gør filmen spændende og uforudsigelig. Man sidder klistret fast til skærmen hele vejen, og kan samtidig nyde de fremragende effekter, der på overbevisende maner giver et futuristisk præg. Overraskende nok er det rimelig begrænset hvor meget tempo og action filmen byder på. Man kan heller ikke sige at filmens slutning er decideret chokerende eller overrumplende. Skuespillerne gør det hæderligt, med en sikker Tom Cruise i den centrale hovedrolle. Men rollerne kunne i bund og grund være spillet af næsten hvem som helst.

J
J
J
J
 
 

Oblivion IMDb

2 kommentarer:

  1. Meget enig. Filmen bør helt klart ses i biografen. Effekterne og det lidt manglende tempo gør sig bedst på det store lærred. MAA

    SvarSlet
  2. Ja, det er uden tvivl en film der fortjener at blive set i biografen. Synes også det er rart st se Tom Cruise lave nogle gode og spændende film i 2013. Han overrasker ikke med sit skuespilstalent, men formår alligevel at medvirke i nogle projekter der har høj underholdningsværdig.

    SvarSlet