fredag den 3. maj 2013

En Verden Udenfor

En Verden Udenfor (1994)

Instruktør: Frank Darabont.

Genre: Drama.

Spilletid: 142 minutter.

Budget: 25 millioner dollars.

Indtjening: 28,3 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler, Clancy Brown, Gil Bellows, James Whitmore, Mark Rolston, Jeffrey DeMunn.

Andy Dufresne er en ung og succesfuld bankmand, der bliver uskyldigt dømt for mordet på sin kone og hendes elsker. Nu venter et liv bag tremmer på Shawshank fængslet. Her møder han den garvede Red, som viser ham hvordan tilværelsen fremover kommer til at foregå bag tremmer. Men det bliver også begyndelsen på et langt og gensidigt venskab, hvor de begge finder støtte og optimisme hos hinanden, selvom fængselslivet er barskt og brutalt.

Historien er baseret på romanen Rita Hayworth and The Shawshank Redemption, som er skrevet af Stephen King. Filmen er instrueret af Frank Darabont, som i alt har lavet 3 film baseret på Stephen Kings bøger. De to øvrige er Den Grønne Mil fra 1999, og The Mist fra 2007. En Verden Udenfor fik 7 oscar nomineringer, men vandt ingen. Frank Darabont er et af de få mennesker, der virkelig formår at omsætte Stephen Kings bøger til film. At han ikke fik en oscar nominering som bedste instruktør, kan vel nærmest betegnes som en skandale. De store priser i 1994 gik primært til Forrest Gump, Pulp Fiction og Fire Bryllupper & En Begravelse. Sjovt nok betragtes filmen i dag som en af tidernes bedste. Den har i flere år ligget som nummer et på IMDb som verdens bedste film.

Vurdering: En Verden Udenfor er et mesterværk. Jeg forstår godt den er udnævnt som en af tidernes bedste film nogensinde. På alle områder er det blevet til en gribende, spændende og velfortalt historie om venskab, håb og overlevelse. Personligt har jeg intet at klage over. Fotograferingen er utrolig flot, scenografien er meget overbevisende, og så er jeg især vild med Thomas Newmans fabelagtige underlægningsmusik. Jeg vil mene at Frank Darabont har skabt stor filmkunst på allerhøjeste niveau.

Vi skal selvfølgelig også nævne de fantastiske skuespilspræstationer. Tim Robbins er fremragende i rollen som Andy Dufresne. Hans livs bedste hvis I spørger mig. Som Red har vi den eminente Morgan Freeman, som også yder noget helt exceptionelt. Men manden har også skabt rigtig mange fortræffelige figurer i sin karriere. Sammenspillet mellem Robbins og Freeman er efter min mening noget af det stærkeste jeg har set på film. Man tror 100 % på deres venskab, og man vil næsten ønske at figurerne fandtes i virkeligheden. Alle birollerne er helt sikkert også i topklasse. Bob Gunton og Clancy Brown er bestemt nogle ubehagelige typer som fængslets ledende skikkelser, og så møder vi den aldrende fange Brooks Hatlen der på rørende vis spilles af James Whitmore.

Jeg kan ikke anbefale denne overdådige film nok. Har man stadigvæk ikke set denne mesterlige filmfortælling, så skal man ikke snyde sig selv fra muligheden. Der findes uden tvivl mange gode film derude, men få på det her niveau.

J
J
J
J
J
J

En Verden Udenfor IMDb

2 kommentarer:

  1. Jeg er fuldstændig enig. Det er nok også en af de beste film, der nogenside er lavet. Har man ikke set den, er det bare om at få lavet kaffen eller hentet colaen og få sat sig til rette i sofaen og nyde en fabelagtig film. MAA

    SvarSlet
  2. Jeg oplever sjældent nogen sige noget dårligt om filmen. Faktisk tror jeg det mest negative jeg har hørt nogen sige er, at man ikke synes den er blandt de bedste film man har set. Men de tilføjer hurtigt bagefter, at det bestemt er en god og seværdig film. :-)

    SvarSlet