mandag den 29. april 2013

Traffic

Traffic (2000)

Instruktør: Steven Soderbergh.

Genre: Drama/krimi.

Spilletid: 147 minutter.

Budget: 48 millioner dollars.

Indtjening: 207,5 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Michael Douglas, Don Cheadle, Benicio Del Toro, Dennis Quaid, Catherine Zeta-Jones, Luis Guzman, Miguel Ferrer, Topher Grace, Erika Christensen, Salma Hayek, Albert Finney.

Vi følger flere forskellige karakterer, hvor det hele omhandler narkosmuglingens barske og blodige miljø. Robert Wakefield er ny mand på posten, som den der har hovedansvaret for at koordinere kampen mod narkotikaen, men kæmper samtidig med at hans egen datter er misbruger. To agenter, anført af Montel Gordon, fanger en højtsiddende narkoleder, men hans forretningen kører videre takket være konen. I Mexico har vi den småkorrupte, men dedikeret politimand Javier, som pludselig opdager at hans nye arbejdsgiver ikke nødvendigvis er så hellig når det kommer til stykket.

Vinder af 4 oscars. Den vandt i følgende kategorier: Bedste instruktør, bedste manuskript, bedste mandlige birolle og bedste redigering. Ret flot når man tænker på filmen i alt fik 5 nomineringer. Den tabte til Gladiator i bedste film puljen. Det var i det hele taget et godt år for Steven Soderbergh, som også havde filmen Erin Brockovich med i bedste film gruppen. Men det blev Traffic som høstede fleste priser med hjem. Julia Roberts var den eneste som kunne hive en pris hjem til Brockovich, som årets bedste kvindelige hovedperson.

Vurdering: Traffic er en formidabel dramafilm. På elegant måde lykkedes det Steven Soderbergh at krydse imellem flere handlingstråde, som alle omhandler det samme tema: Narkotika. Heldigvis mister man sjældent overblikket, da figurerne er meget genkendelige. Hele miljøet fremstår realistisk, nærmest dokumentarisk, men er samtidig også meget filmisk at kigge på. Der bliver virkelig leget med farverne. På kontorerne, hvor der diskuteres om mulighederne, får det hele et præg af kedelig blå/grå tone. Til gengæld er Mexico virkelig varm, når den gul/orange farve skinner en i ansigtet. Fin effekt, så man via farverne hurtigt kan genkende, hvilken karakter man nu er hos.

Soderbergh har sammensat et fremragende hold af skuespillere i sin fortælling. Michael Douglas er velfungerende som den hårde dommer, der virkelig ønsker at komme narkoproblemerne til livs. Men det er svært når man samtidig har problemer på hjemmefronten. Helt suveræn er Benicio Del Toro som mexicaneren Javier, der til dagligt kæmper med enhver form for narkokriminalitet. Catherine Zeta-Jones er ganske rørende som den gravide hustru, som pludselig opdager sin mands hemmelige bagside. Don Cheadle og Luis Guzman er gode i rollerne som DEA-agenterne der arresterer ægtemanden. Vidnet der fældede ægtemanden spilles troværdigt og overbevisende af Miguel Ferrer.

Dette er stadigvæk Steven Soderberghs bedste film. En film jeg vil anbefale til enhver på min vej.

J
J
J
J
J
 

Traffic IMDb

2 kommentarer:

  1. Traffic er uden tvivl et på alle måder velfungerende og vellavet spændingsdrama med en række interessante og velspillede figurer, som faktisk er filmens primære drivkraft efter min mening. Det er de til tider rørende og ægte fremstillinger af de enkelte figurer. Bedst er uden sammenligning Benicio Del Toro, som vandt en yderst velfortjent Oscar for "bedste mandlige birolle" for sin præstation som dem mexicanske betjent Javier, men alle præsterer solidt og overbevisende.

    Sagt med andre ord kan jeg kun bakke varmt op om din flotte anmeldelse af denne film og anbefale den varmt til alle, som endnu ikke har haft fornøjelsen af at se den.

    SvarSlet
  2. Steven Soderbergh laver generelt gode film, men den her er klart en af hans bedste. En skam at han snart ikke laver flere film. Lige nu kan man opleve hans thriller Side Effects i biograferne, og efter sigende skulle hans næste film Behind The Candelabra, også være hans sidste. Igen med Michael Douglas i en af hovedrollerne.

    Men lad os nu se, om han nu alligevel ikke laver en film mere på et senere tidspunkt. Måske en Magic Mike 2 eller Oceans Fourteen. :-)

    SvarSlet