lørdag den 20. april 2013

Operation Argo

Operation Argo (2012)

Instruktør: Ben Affleck.

Genre: Thriller.

Dansk Biograf Premiere:
8. november 2012.

Dansk DVD Premiere:
26. marts 2013.

Spilletid: 120 minutter.

Budget: 44,5 millioner dollars.

Indtjening: 232,3 millioner dollars.

Medvirkende: Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Victor Garber, Tate Donovan, Clea DuVall, Scott McNairy, Bob Gunton.

I slutningen af 70’erne giver USA en tidligere iransk leder politisk asyl. Det lægger voldsom vrede hos nationen, som efterfølgende starter en masseprotest foran den amerikanske ambassade i Teheran. Det resulterer i gidseltagning og kun seks amerikanere når at undslippe. CIA’s agenter får nu til opgave at finde på en løsning, for at hente deres landsmænd hjem, før de bliver fanget og henrettet. Den svære opgave bliver pålagt specialisten Tony Mendez.

Denne film er baseret på en virkelig historie, og er Ben Afflecks tredje spillefilm som instruktør. De to første var Gone Baby Gone og The Town. Begge film fik pæne ord med på vejen, men intet i forhold til hans oscar vindende storfilm. Den er blevet skamrost til skyerne, og har vundet alle de priser den kunne komme i nærheden af. Både Oscar, Golden Globes og BAFTA erklærede den som årets bedste film. Helt fortjent hvis I spørger mig. Ben Affleck beviser med stor sikkerhed, at han virkelig er en talentfuld mand bag kameraet.

Filmens miljø er troværdigt skildret. Det ligner virkelig at historien foregår i 70’erne. Det giver selvfølgelig anledning til at rose filmens nydelige fotografering, den gennemførte redigering, samt de lækre musikalske toner, som understøtter dramaet og gøre scenerne mere intense. Historien er ligeledes meget troværdigt sammensat og grænser til det dokumentariske. At filmen også formår at være utrolig spændende hele vejen er en flot bedrift i sig selv. For os som godt kan huske lidt fra historie timerne, ved jo godt hvordan det hele ender. Men det er uhyggeligt at tænke på, hvor tilspidset en situation det var for alle involverede.

Skuespillerne gør det ligeledes fortrinligt over hele linjen. Ben Affleck er helt igennem fremragende som Tony Mendez. Manden som skal redde disse seks amerikanere ud af Iran, før de bliver fanget og henrettet. Omkring ham møder vi Jack O’Donnell som er hans overordnede. En godkendt præstation fra solide Bryan Cranston. Helt suveræne er også Alan Arkin og John Goodman som filmfolkene, der hjælper Mendez med at skabe en masse opmærksomhed omkring en film der i virkeligheden aldrig vil se dagens lys. Begge bidrager med nogle fine humoristiske indslag. Men alle medvirkende gør en flot og troværdig indsats. Helt ned til mindste birolle.

Vurdering: Operation Argo er en yderst vellykket autentisk historie. Ben Affleck har virkelig formået at skrue en neglebidende thriller sammen. Miljøet virker meget realistisk, og så er alle de tekniske virkemidler helt i top. Skuespillerne er ligeledes fremragende på alle fronter. Selvom vi kender til filmens slutning, så er det alligevel meget imponerende hvor intenst og spændende det færdige resultatet er blevet.

En film alle bør se. Helt klart en af de bedste film som udkom i 2012.

J
J
J
J
J
 

Operation Argo IMDb

2 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig. Det er en super film. Jeg er endda klar til de 6 stjerner. Arkin og Goodman løfter fint stemningen i en ellers alvorlig og spændende film.

  MAA

  SvarSlet
 2. Hej MAA

  Det er en fremragende film. Kan sagtens forstå hvorfor du giver den topkarakter. Om den får 5 eller 6 stjerner, er nok i sidste ende hvor personligt filmen sætter sig i en.

  Men helt sikkert en film alle bør se. Synes det var fantastisk at filmen vandt alle de store priser i år, selvom det også var på grænsen til skandale, da Oscar akademiet ikke nominerede Ben Affleck som bedste instruktør.

  SvarSlet