mandag den 1. april 2013

G.I. Joe - Gengældelsen


G.I. Joe: Retaliation (2013)

Instruktør: Jon M. Chu.

Genre: Action.

Dansk Biograf Premiere:
28. marts 2013.

Spilletid: 110 minutter.

Budget: 130 millioner dollars.

Indtjening: 375,7 millioner dollars.

Medvirkende: Dwayne Johnson, Bruce Willis, Jonathan Pryce, Channing Tatum, Adrianne Palicki, Ray Stevenson, Byung-hun Lee, Walton Goggins, Ray Park, Arnold Vosloo, D.J. Cotrona.

Pakistan er kommet i besiddelse af farlige atomvåben. Det er op til Amerikas elitestyrke, G.I. Joe, at få disse våben fjernet og destrueret. Men kort tid efter en vellykket operation, bliver delingen angrebet og næsten udryddet. De få som overlever regner hurtigt ud at det hele var en fælde. De tager nu kontakt til den tidligere general Joe Colton, som grundlagde enheden. Sammen finder de ud af, at det er terrororganisationen Cobra der står bag, og at de har planer om en altødelæggende verdenskrig.

Filmens valg af instruktør må siges at være usædvanlig. Jon M. Chu har nemlig ikke stor erfaring med action genren. I 2008 og 2010 var han manden bag dansefilmene Step Up 2 The Street og Step Up 3D. I 2011 var han så også manden bag dokumentarfilmen om Justin Bieber, som fik titlen Never Say Never. Midt imellem disse film har han sågar instrueret en del afsnit af serien The LXD – The League of Extraordinary Dancers. Så jo, da jeg hørte han var manden der skulle overtage denne action franchise, var jeg på forhånd ret skeptisk. 1’eren blev instrueret af den dygtige Stephen Sommers, der i 2’eren fungerer som medproducent.

G.I. Joe, eller Action Force som de bliver kaldt i Danmark, udkom både som tegnefilm og legetøj i midten af 80’erne. Jeg var selv stor fan af disse heroiske soldater, som skulle nedkæmpe de ondsindede skurke kaldet Cobra. Så jeg er på forhånd lidt af en fan til universet. Jeg synes det er sjovt at se de velkendte figurer, nu optræde som mennesker på film. Der var ikke meget dybde i tv-serien dengang, hvilket jeg heller ikke forventer med filmene i dag. Det er udelukkende action, krig og ødelæggelse man skal forvente. Hvor tit er det ellers man har mulighed for at se London blive jævnet med jorden?

Historien er såre simpel. Skurkene ønsker at kontrollere verdensherredømmet, men møder stærk modstand af de heroiske G.I. Joes. Det giver anledning til en masse eksplosioner, vilde stunts og øretæver i hobetal. Det er hvad man skal forvente når man sætter sig ned og ser filmen. Nogle steder kammer det selvfølgelig over i urimeligheder, samtidig med at tempoet er så højt at det kan være svær at skelne mellem de gode og de onde, når der krydsklippes med lynets hast i actionsekvenserne. Filmens flotteste højdepunkt er hvor en gruppe ninjaer slås imod hinanden på Himalaya bjergene. Suverænt lavet på alle punkter.

Skuespillerne har selvfølgelig ikke meget at skulle gøre i sådan en type film. De skal være nogle hårde typer alle sammen. Hos de gode har vi Dwayne Johnson, Bruce Willis, Channing Tatum og en maskeret Ray Park som den sorte ninja Snake Eyes. Alle gør en fin indsats, ud fra det begrænset materiale de er i besiddelse af. Byung-hun Lee, Ray Stevenson og i særdeleshed en veloplagt Jonathan Pryce er de farverige slyngler. Adrianne Palicki er filmens eneste centrale medvirkende hos damerne, i en ellers mandsdomineret verden. Men hun matcher dem nu egentligt meget godt.

Vurdering: G.I. Joe – Gengældelsen er rent handlingsmæssigt en værre omgang overdrevent nonsens. Man kan tydeligt fornemme at grundidéen stammer fra en simpel tegneserie. Men man har ikke tøvet med at spytte 135 millioner dollars i projektet. Slutresultatet er muligvis en rodet affære, som ikke giver meget mening, men underholdningsværdien er i top og bestemt ikke kedeligt. Det er en værdig fortsættelse, som ikke lover mere end hvad man kunne forvente. Det er ren action til alle os drengerøve.

Jeg nød forestillingen, selvom filmen ikke er perfekt.
 

J
J
J
J
 
 Ingen kommentarer:

Send en kommentar