onsdag den 24. april 2013

Silver Linings Playbook

Silver Linings Playbook (2012)

Instruktør: David O. Russell.

Genre: Drama/komedie.

Dansk Biograf Premiere:
25. april 2013.

Spilletid: 122 minutter.

Budget: 21 millioner dollars.

Indtjening: 236,4 millioner dollars.

Medvirkende: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker, Julia Stiles.

Efter 8 måneders ophold på “galeanstalten” for angreb på sin kones elsker, er Pat endelig blevet løsladt. Nu flytter han hjem til forældrene, som har fået ansvar for ham. Fra nu af vil Pat forsøge at blive et bedre menneske, så han kan blive genforenet med ekskonen Nikki. Men pludselig møder han den mentalt ustabile Tiffany, som også kender Pats ekskone. Da Pat ikke har mulighed for at besøge Nikki på egen hånd, beder han Tiffany om at aflevere et brev fra ham. Hun indvilger på betingelse af, at han bliver hendes partner til en dansekonkurrence.

Filmen er blevet uhørt populær i USA, hvor den hurtigt fik publikum til at strømme i biograferne. Også anmelderne var begejstrede, og det varede da heller ikke længe før den fik en masse nomineringer i de mange forskellige filmoverrækkelser. Den fik hele 8 oscar nomineringer, og 4 Golden Globes nomineringer. Begge steder vandt den kun 1 enkelt pris. Der var det Jennifer Lawrence, der løb med sejren som årets bedste kvindelige skuespillerinde. Filmen har på nuværende tidspunkt indtjent 215 millioner dollars på verdensplan.

Historien må siges at være interessant. Det velskrevne manuskript giver virkelig plads til figurerne. Man kan næsten ikke andet end komme til at holde af vildbasserne Pat og Tiffany. De to personligheder kan fremstå aggressive og forstyrrede, men de må også siges at have oplevet nogle dramatiske situationer i deres fortid. Mens Pat har mistet sin kone pga utroskab, er Tiffany i en ung alder allerede blevet enke. Men manuskriptet levner også god plads til Pats hjælpsomme forældre. Især den fodboldelskende farmand, der konstant ønsker samvær med sønnike, fordi han tror sønnen vil bringe ham held, hver gang han spiller på kampene.

Historien kan af og til være svær at forholde sig til genremæssigt. Nogle steder er dialogerne så komiske, at det virkelig bringer smilet frem. Men selve fortællingen er meget alvorlig, fordi filmen også fokuserer på de dramatiske sider af livet. Filmen forsøger at rumme så meget som muligt, at det måske i sidste ende bliver dens problem. Historien ender simplethen med at føles for lang.

Da manuskriptet hovedsageligt har fokus på sine figurer, giver det rig mulighed for skuespillerne at stråle. Filmens helt store oplevelse er uden sammenligning Jennifer Lawrence som Tiffany. Hun brænder fuldstændig igennem samtlige scener, og uanset hvor gode de andre er, så stjæler hun al opmærksomhed. Alle de priser hun vandt for rollen var fuldt fortjent.

Bradley Cooper må også siges at yde en god og troværdig præstation. Han formår virkelig at frembringe noget galskab ud af sin Pat. Som hans far, yder Robert De Niro en af sine bedste og mest rørende præstationer i mange år. En lidt naiv og hård farmand, som konstant ønsker mere samvær med sønnen. Men til hans store skuffelse render han tit panden mod muren. Som Pats mor er Jacky Weaver ligeledes velfungerende, og så møder vi en veloplagt Chris Tucker i en sjov birolle, som en af Pats venner fra tosseanstalten.

Vurdering: Silver Linings Playbook er en god og seværdig film, hvis man kigger på den i sin helhed. Historien er god, og David O. Russell fortæller den med sikker og seriøs tone. Det kan indimellem være en hæmsko for filmen, da man også forsøger at placere en del humoristiske scener iblandt de alvorlige. En spilletid på 2 timer må også siges at være en tand for meget. Men heldigvis præsenterer filmen os for fremragende skuespil i alle rollerne. Især Jennifer Lawrence er helt eminent, og hun er da også klart det mest beundringsværdige ved filmen.

J
J
J
J
 
 

Silver Linings Playbook IMDb

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar