torsdag den 11. juli 2013

Beautiful Creatures

Beautiful Creatures (2013)

Instruktør: Richard LaGravenese.

Genre: Romantik/drama.

Dansk Biograf Premiere:
21. februar 2013.

Dansk DVD Premiere:
20. juni 2013

Spilletid: 124 minutter.

Budget: 60 millioner dollars.

Indtjening: 60 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Alice Englert, Alden Ehrenreich, Jeremy Irons, Emmy Rossum, Emma Thompson, Viola Davis, Thomas Mann, Eileen Atkins.

Ethan lever det rolige liv i lillebyen Gatlin, men får sin dagligdag vendt op og ned, da han pludselig møder den mystiske Lena. En pige, der til forveksling minder ham om en, han konstant drømmer om. Yderligere overraskelser venter Ethan, da det viser sig, at Lena er i besiddelse af overnaturlige kræfter. Hun og hendes familie er såkaldte "castere" - et anderledes folkefærd, der har magiske evner. Parret forelsker sig i hinanden, men møder massiv modstand fra Lena's familie. På Lena's 16 års fødselsdag afgøres hendes skæbne, hvorvidt hun går over til de gode eller de ondes side.

Filmens instruktør Richard LaGravenese må i den grad siges at være en mand der går op i kærlighedsfilm. Han startede karrieren med at skrive manuskripter baseret på berømte bøger som Broerne I Madison County, Hestehviskeren og Water For Elephants. Men han mente åbenbart også, at han selv kunne instruere egne værker. Han har både skrevet og instrueret filmene P.S. I Love You og Freedom Writers, som begge har Hilary Swank i hovedrollen. Nu er han så hoppet med på bølgen omkring overnaturlige kærlighedshistorier.

Historien er baseret på en bog, skrevet af forfatteren Kami Garcia. Indtil videre findes der fire bøger om disse smukke "castere", så Hollywood har stadigvæk mulighed for at lave nogle fortsættelser, hvis indtjeningen på den første lever op til forventningerne. Casterne, som Garcia kalder sine hovedpersoner, minder utrolig meget om hekse - en udstødt nation, som lever i skjul blandt menneskene. Ideen minder påfaldende meget om Twilight universet, hvor et usædvanligt kærlighedsforhold opstår. Vampyrerne er blot blevet udskiftet med hekse.

Da filmen har nogle hokus pokus sekvenser på programmet, har man forhånd rimelig høje forventninger til den tekniske del. De fungerer skam også upåklageligt, selvom mængden er begrænset. Filmen ser flot ud, og man må rose fotograferingen, som skaber et troværdigt fantasiunivers. Også kostumerne, som castere er iført, er flot designet, selvom det er lidt spøjst, hvorfor menneskerne ser så kedelige og ordinære ud, mens overnaturlige kræfter i den grad ikke gemmer sig bag laset tøj.

Filmens to unge hovedpersoner, spilles af de forholdsvis ukendte Alice Englert og Alden Ehrenreich. Der er ingen tvivl om, at de er fremragende begge to. Man tror fuldt og fast på, at de er et forelsket par, som vil holde sammen, uanset hvem eller hvad der går imod dem. Som Lena’s onkel Macon, er Jeremy Irons ganske velvalgt til rollen. Det samme må siges om Viola Davis, der nærmest fungerer som en mor til Ethan.

Vi har også to interessante damer på skurkesiden. Emma Thompson ses i rollen som den ondsindede Sarafine, da hun er Lena’s mor og Macon’s bror. Desværre er Sarafine filmens største svaghed, da figuren skildres meget overfladisk. Bedre er det ikke, at Thompson overspiller sin rolle til det ulidelige. Så er der heldigvis mere at hente hos Emmy Rossum, der har en væsentlig mere farverig karakter som den farlige Ridley. Rossum formår både at være forførende, men også snigende uhyggelig. Hun er uforudsigelig, og man har indtryk af, at hun gør mange af sine ugerninger impulsivt. Beklageligvis ser vi alt for lidt til hende.

Vurdering: Beautiful Creatures er som romantisk kærlighedshistorie ganske hæderlig, især takket være to gode hovedrolleindehavere Alice Englert og Alden Ehrenreich, som passer rigtig godt sammen på skærmen. Beklageligvis bliver dramaet aldrig rigtig spændende eller synderlig ophidsende. Filmen lægger indledningsvis op til noget interessant, men forventningerne indfries aldrig. Historien ender med at føles for lang, og man skuffes over, at filmen ender som middelmådigt håndværk, til trods for at den er flot lavet. 

J
J
J
 
 
 

Beautiful Creatures IMDb

2 kommentarer:

 1. Folk der anmelder på noget de ikke har set, er irriterende. Men nu gør jeg det lige alligevel ;) Ud fra beskrivelsen og billederne synes jeg, at den minder utrolig meget om Twilight, og det er en film, der ikke behøver at kopieres for min skyld.

  SvarSlet
 2. Hej Mette

  Du har helt ret. Man behøver ikke flere film, som minder om noget man har set før, men fordi Twilight blev sådan en enorm succes, så kan filmselskaberne i USA ikke lade være med at malke en succesformular.

  Nu leder man på livet løs efter bøger, som har historier der minder påfaldende meget om det samme. Twilight brugte vampyrer. Beautiful Creatures bruger man hekse, og i 2013 udkom ligeledes Warm Bodies, hvor zombierne blev benyttet til en kærlighedshistorie.

  I løbet af efteråret 2013 udkommer så den næste film i rækken, som umiddelbart minder lidt om det samme. Den går under titlen The Mortal Instruments: City of Bone. Det er vist noget med engle, hvor der også lægges op til romantik og eventyr.

  Men er man ikke fan af Twilight filmene, skal man helt sikkert ikke se Beautiful Creatures.

  SvarSlet