onsdag den 24. juli 2013

World War Z

World War Z (2013)

Instruktør: Marc Forster.

Genre: Action/drama.

Dansk Biograf Premiere:
11. juli 2013.

Dansk DVD Premiere:
4. december 2013.

Spilletid: 116 minutter.

Budget: 170 millioner dollars.

Indtjening: 540 millioner dollars

Medvirkende: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, James Badge Dale, Matthew Fox, David Morse, David Andrews, Fana Mokoena, Ludi Boeken.

Gerry Lane er en tidligere FN ansat, der nu lever et mere tilbagelænet liv som hjemmegående sammen med sin kone og sine to døtre. Han har oplevet mange grusomme ting på jobbet, men hans erfaring hos FN skal snart vise sig at være en stor fordel for familiens overlevelse. For én morgen, da børnene skal køres i skole, bryder den værste epidemi ud i hele verden. Pludselig bliver mennesker angrebet af zombieagtige væsener, der med stor aggressivitet bider deres ofre på håndleddet, hvorefter menneskerne forvandler sig til umenneskelige skabninger indenfor 12 sekunder.

På kort tid er storbyer blevet til rene slagmarker, hvor hæren angriber zombierne. Samtidig forsøger militæret at evakuere dem, som ikke er blevet bidt endnu. Gerry og hans familie bliver kun reddet, fordi FN har brug for de kvikkeste og modigste personligheder til at finde en modgift på den smitsomme sygdom. Det viser sig, at folk fra Asien i flere år har forsøgt at advare resten af verden om, at en voldsom epidemi begynder at trappe op i kontinentet. Ingen fra de vestlige lande tog advarslen alvorligt, hvilket de nok fortryder dagen i dag.

Denne hårrejsende fortælling læner sig stilmæssigt opad tidligere zombie- og science fiction film. Man genkender rigtig mange elementer fra Steven Spielberg’s War of the World, Danny Boyle’s 28 Dage Senere og Will Smith’s I Am Legend, tilsat lidt epidemifilm som Outbreak og Contagion. Man kan selvfølgelig undre sig, hvorfor Hollywood bliver ved med at producere zombie film. Filmen er baseret på en novelle og det kunne tyde på, at forfatterne også følger den sikre zombie trend.

Meget nytænkning får man nemlig ikke i den seneste zombiefilm, der til gengæld skruer gevaldigt op for nervepirrende spænding og vildt overbevisende effekter. Positivt er det, at filmens fokus ligger i at hovedpersoner skal finde en vaccine, og der er derfor meget få blodige scener. Mange zombiefilm har en tendens til at overdrive brugen af brutalitet, men det skånes vi heldigvis fra. Det er også rart med en film, hvor zombierne i close-up scenerne spilles af rigtige skuespillere i overbevisende make-up. Computergrafikken bruges kun i storslåede sekvenser, hvor en uendelig mængde af zombier løber rundt.

Filmens instruktør Marc Forster og hans hold af dygtige kollegaer gør et formidabelt stykke arbejde. World War Z er Forster’s tiende spillefilm siden 1995, og igennem hans snart 20 årigefilmkarriere, har han ikke været bange for at begå sig i forskellige genrer. Hans mest populære film tæller: Monster’s Ball, Finding Neverland, Stranger Than Fiction, Drageløberen og James Bond filmen Quantum of Solace. Filmens stjerne Brad Pitt fungerer også som producent og rettighedsindehaver på projektet og var iblandt beslutningstagerne for at hyre Marc Forster som instruktør – ikke et dårligt valg, kan jeg tilføje.

Filmens altdominerende hovedperson spilles med stor overbevisning af Brad Pitt. Hans figur Gerry Lane bliver kastet ud i en højdramatisk mission, der nærmest virker håbløs på forhånd. Sammen med en virusspecialist og et hold af veltrænede soldater, tager Gerry modvilligt med til Korea, hvor man har mistanke om, at den oprindelige sygdom startede. Er dette sandt, ville man med stor sandsynlighed kunne skabe en kurerende vaccine. Missionen forløber selvfølgelig ikke efter planen, og Gerry’s rejse fortsætter videre til både Israel og Wales.

Selvom man på nogle områder kan mene, at filmatiseringen egentlig er unødvendig, så er det alligevel lykkedes at skabe en velproduceret og dynamisk oplevelse. Man kan ikke undgå at lade sig rive med i de scener, hvor tusindvis af zombier flere steder i filmen invaderer områder som befærdes af mennesker. Filmen har også mere rolige sekvenser, hvor man forsøger at komme forbi nogle slumrende zombier. Selvom disse øjeblikke skruer ned for tempoet, bliver de ikke mindre spændende af den grund.

En anden vigtig detalje ved filmen er den eminente filmmusik. Her har man ansat den fortræffelige Marco Beltrami, der siden 1994 har skabt formidabel underlægningsmusik til næsten 100 film: primært i genrerne action, gyser og science fiction. Det vil være umuligt at remse alle de kendte spillefilm op, hvor han har været den styrende komponist, men han gør et suverænt stykke arbejde på World War Z. Musikken styrker filmen og de uhyggelige elementer i sådan en grad, at man tit får gåsehud i de mest storslåede øjeblikke. Uanset om filmen ses på det store lærred eller som hygge hjemme på sofaen, skal lyden skrues godt op, så man virkelig får det optimale udbytte af filmen.

Vurdering: World War Z er et brag af en dommedagsfilm. Aldrig før har en film om zombier været så hektisk og intenst skildret, at historiens ellers velkendte skabelon af en handling, formår både at være neglebidende dramatisk og medrivende underholdende. Filmen er afsindig spændende hele vejen, og hjælpes godt på vej af de imponerende tekniske virkemidler. Effekterne er i topklasse og den uhyggelige underlægningsmusik bidrager i den grad til den dystre atmosfære. Brad Pitt er fremragende i hovedrollen, og Marc Forster har klogt valgt en bestemt og direkte stil, som han holder fast ved hele filmen igennem. Dette er helt klart en af de bedste zombiefilm lavet i nyere tid.

J
J
J
J
J
 

World War Z IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar