søndag den 28. juli 2013

The Wolverine

The Wolverine (2013)

Instruktør: James Mangold.

Genre: Action.

Dansk Biograf Premiere:
25. juli 2013.

Dansk DVD Premiere:
27. november 2013.

Spilletid: 126 minutter.

Budget: 125 millioner dollars.

Indtjening: 413,6 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Hugh Jackman, Tao Okamoto, Rila Fukushima, Hiroyuki Sanada, Will Yun Lee, Svetlana Khodchenkova, Brian Tee, Famke Janssen.

Efter at Logan mistede sit livs kærlighed Jean, har han levet et skjult og ensomt liv i de canadiske vildmarker. Plaget af enorm skyldfølelse, har Logan konstant mareridtsagtige drømme om hende. Men da han opsøges af den japanske mutant Yukio, får hans tankerne drejet imod andre formål. Yukio er der på vegne af den succesfulde forretningsmand Yashida, der pga. af alderdom er døden nær. Yashida’s sidste ønske er at tage afsked med den mand, som reddede hans liv fra Nagasaki bombningen i 1945.

Logan rejser med til Tokyo, hvor han ikke blot skal sige farvel til Yashida - han bliver også tilbudt at bytte sin udødelighed med ham. Selvom Logan inderst inde ønsker et helt normalt menneskeliv, afslår han Yashida’s tilbud, da hans byrde ikke bør overtages af andre. Få timer senere går Yashida bort, og Logan bliver samtidig angrebet af en mystik kvinde mens han sover. Hun har inficeret ham med parasit, der truer hans udødelighed. Nu bliver Logan rodet ind i en kompliceret familiefejde, hvor Yashida’s barnebarn Mariko bliver jaget af de japanske gangstere fra Yakuza, fordi hun står til at arve hele bedstefars imperium.

Der er lagt op til det helt store actionbrag i selskab med den hårdtslående Logan, som selvfølgelig mest er kendt under sit X-Men navn Wolverine. Hugh Jackman vendte tilbage til rollen som mutanten med de skarpe kløer (det er den sjette film, hvor han spiller rollen). Denne gang har han for alvor fået sin helt egen film, og det er faktisk rart at se ham være lidt væk fra alle de øvrige velkendte figurer. Historien byder skam på nogle nye mutanter, men de er få, og så er det kun skurkinden Viper, der virkelig går amok med sine superevner. Da filmen foregår i Japan, er vores menneskelige hovedpersoner dygtige til kampsport, og deres færdigheder kan i den grad matche vores superhelte.

Udover at være en tempofyldt og flot actionfilm, har historien lidt mere på hjertet end blot dusinvis af japanere, der flyver rundt i luften. Wolverine opleves her i en svækket og nærmest menneskelig udgave (både fysisk og psykisk), så det er nemmere at forholde sig til: selvom vi elsker hans hårde natur og barske attitude, kunne man sagtens unde ham et almindeligt liv blandt menneskene. Handlingen giver fin plads til Wolverine’s følelsesregister uden at det går ud over spændingsniveauet.

Selvfølgelig er det action og vilde effekter der tiltrækker mest. Filmen er fejende flot lavet og flere af actionsekvenserne er overdådigt udført. Især et hektisk opgør mellem Wolverine og 4 håndlangere ombord på et af Japan’s lyntog imponerer i stor stil. Filmen er instrueret af den dygtige James Mangold, der med stor succes har begået sig i mange forskellige genrer. Siden 1997 har han givet publikum mange vellykkede filmoplevelser som Copland, Kate & Leopold, Walk The Line og Knight & Day.

Desværre er filmen ikke uden svagheder. Det gælder især det spændingsdrevne plot, hvor ikke alt er helt sammenhængende. Flere steder undrer man sig over situationerne, hvor det er svært at se logikken. Manuskriptet virker ikke så gennemarbejdet, selvom den på ingen måde er en katastrofe. Dialogerne må siges at være velskrevne, og flere steder i den ellers seriøse fortælling, får vi serveret nogle tiltrængte humoristiske scener. De bedste i forbindelse med Wolverine, hvor Hugh Jackman’s åbenlyse talent for komisk timing virkelig gør sig gældende.

Det er også rart at se en film, hvor det ikke udelukkende er Hugh Jackman som spiller godt. Især får vi fine og overbevisende præstationer fra den debuterende Tao Okamoto, der spiller barnebarnet Mariko, og Rila Fukushima som den effektive mutant Yukio. Russiskfødte Svetlana Khodchenkova gør det egentligt godt som skurken Viper, men manuskriptet beskriver hendes figur overfladisk, og hendes motiver bliver kun svagt hentydet. Famke Janssen gentager sin rolle som Jean Grey, men er udelukkende med i Logan’s drømmesekvenser.

Vurdering: The Wolverine er et overrumplende actioneventyr, der imponerer med sine vellavede og spektakulære actionsekvenser. Igen er effekterne i disse slags film overbevisende, og spændingsniveauet er solidt hele vejen. Udover den dominerende mængde af action, er det også blevet plads til både rørende og humoristisk scener. Handlingen er ikke uden problemer, og historiens klarhed er indimellem ude af balance. Desuden skuffes man af filmens skurke pga. den forudsigelighed de bringer. Heldigvis er Hugh Jackman stadigvæk fortræffelig i hovedrollen, og filmen lever ligeledes af troværdige præstationer fra de øvrige medvirkende. James Mangold er en dygtig filmmager og har lavet en bedre Wolverine film end hvad Gavin Hood gjorde med Wolverine’s første solo optræden tilbage i 2009.

J
J
J
J
 
 

The Wolverine IMDb

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar