onsdag den 17. juli 2013

Oz - The Great & Powerful

Oz - The Great & Powerful (2013)

Instruktør: Sam Raimi.

Genre: Eventyr.

Dansk Biograf Premiere:
7. marts 2013.

Dansk DVD Premiere:
16. juli 2013.

Spilletid: 130 minutter.

Budget: 215 millioner dollars.

Indtjening: 493,3 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: James Franco, Mila Kunis, Michelle Williams, Rachel Weisz, Zach Braff, Bill Cobbs, Tony Cox, Bruce Campbell.

Oscar Diggs er en cirkusrejsende tryllekunstner, der går under kunstnernavn Oz. En dag rammes staten Kansas, hvor cirkusset er placeret, af en voldsom storm, og Oscar suges ind i en tornado. Da stormen stilner af, opdager Oscar, at han pludselig befinder sig i den eventyrlige verden Oz. Her møder han den smukke Theodora, som fortæller ham, at deres land styres af en ondsindet heks, som ifølge profetien, kun kan besejres af en mægtig troldmand.

Filmens instruktør Sam Raimi blev i den grad et verdenskendt navn i 80’erne, da han skabte de to sorthumoristiske gyserfilm Evil Dead. Succesen fortsatte i 90’erne, med de mindeværdige Darkman og Army of Darkness. Fra 2001 til 2007 oplevede han sin helt store verdenssucces med Spider-Man trilogien. Sammen med Bryan Singer, som lavede X-Men fra 2000, var Raimi med til at starte den vellykkede bølge af superheltefilm. Andre spændende titler fra Raimi’s hånd tæller: De Hurtige & De Døde, En Simpel Plan, The Gift og Drag Me To Hell. Filmen om Oscar Diggs er en forhistorie til klassikeren Troldmanden Fra Oz fra 1939.

Landet Oz er fejende flot skabt. Effekterne er overbevisende udført hele vejen. Der er skabt et farverigt univers i filmen, hvor animerede væsener er lige så levende og ægte som rigtige skuespillere. Her møder vi både den morsomme Finley, der er en abe med vinger. Også den lille porcelænspige China Girl er smuk og bedårende virkeliggjort. Filmens styrke ligger i den kreative afdeling og computergrafikken fortjener det meste af æren for en vellykket oplevelse.

Selve historien er ret ordinær. Omvendt kan filmen ikke tillade sig de store overraskelser, hvis den skal kunne hænge sammen med Troldmanden Fra Oz. Hvis man har set 1939 versionen, ved man derfor godt, hvad denne film nogenlunde ender med. Heldigvis er filmen ganske underholdende hele vejen, selvom den indimellem kan virke en smule lang pga. nogle klæbrige sentimentale scener. Men historien er primært henvendt til en yngre målgruppe, så handlingen skal helst ikke være for kompliceret.

Netop fordi effekterne får så meget fokus, er det ikke de store udfordringer skuespillerne har fået tildelt. Alligevel gør alle medvirkende en god indsats, ud fra de muligheder de har. I hovedrollen som Oscar Diggs gør James Franco unægtelig en god figur, der til at begynde med er en meget egoistisk og pengefikseret charlatan. Heldigvis for landet Oz mander han sig op til opgaven som den udvalgte redningsmand, og begynder at forstå vigtigheden ved at hjælpe andre.

Under sit ophold på Oz, møder Oscar tre kvindelige ”hekse”, der alle er vigtige for handlingsforløbet. Rachel Weisz og Mila Kunis er velfungerende som søstrene Evanora og Theodora. Velspillende er også Michelle Williams som Glinda - en figur der halvvejs inde i filmen, drejer historien og Oscar’s situation 180 grader rundt. Ellers får vi en bemærkelsesværdig præstation fra Zach Braff, der lige som flere af de andre medvirkende, faktisk spiller to roller. Udover at Braff fungerer som Diggs’ assistent i cirkusset, er det nemlig også ham, der lægger stemme til den ganske humoristiske abekat Finley.

Vurdering: Oz - The Great & Powerful er et flot og kulørt eventyr for hele familien. Den henvender sig primært til den yngre målgruppe, men kan sagtens nydes af alle aldre. Historien er fyldt med finurlige væsner, der tilføjer noget tiltrængt sødme og humor, til en ellers halvlang film. Skuespillerne gør det fornuftigt i deres respektive roller, men det er effekterne, som er filmens store oplevelse. Det er næppe en film Sam Raimi vil blive husket for, men det færdige resultat er bestemt godkendt og seværdigt. 

J
J
J
J
 
 

Oz - The Great & Powerful IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar