torsdag den 18. juli 2013

The Purge

The Purge (2013)

Instruktør: James DeMonaco.

Genre: Thriller/gyser.

Dansk Biograf Premiere:
18. juli 2013.

Dansk DVD Premiere:
27. november 2013.

Spilletid: 85 minutter.

Budget: 3 millioner dollars.

Indtjening: 85,6 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder, Adelaide Kane, Edwin Hodge, Rhys Wakefield, Tony Oller, Arija Bareikis.

USA år 2022. Aldrig før har landet haft en bedre økonomi og arbejdsløsheden er nede på 1 %. Desuden er alle former for kriminalitet nærmest ikke eksisterende. Det er takket være den nye helligdag, som kaldes The Purge. En dag, hvor man i 12 timer har frit spil til at udføre alle former for kriminalitet, uden at det får konsekvenser. Alt hvad der hedder politi, hospitaler og brandvæsen er lukket. Alle mennesker er nemlig inderst inde fyldt med vrede i deres sind, og indimellem har man brug for at afreagere. Ved at have indført denne gratis mulighed til befolkningen, er dette den eneste dag om året, hvor alt omkring en er fyldt med død og ødelæggelse.

Familien Sandin lever i et velhavende kvarter. Den består af karrieremanden James, hans yndige hustru Mary, og deres to børn, Charlie og Zoey. James arbejder for en virksomhed, hvor de producerer alt indenfor sikkerhedsudstyr til ens hus. Takket være en årlig begivenhed som The Purge, har familien tjent styrtende med penge. Faren er tilhænger af den barske helligdag, hvorimod resten af familien er mere skeptiske. Især sønnen Charlie finder hele affæren smagløst, og tøver heller ikke med at lukke en såret hjemløs mand ind i huset, da de barske begivenheder er gået i gang. Pludselig skal familien kæmpe for overlevelse, da den hjemløses forfølgere prøver at bryde ind.

Filmen er instrueret af den forholdsvis ukendte James DeMonaco. Han har siden 90’erne arbejdet som manuskriptforfatter på både spillefilm (Forhandleren, Sidste Nat På Station 13) og serier (Crash, The Kill Point). I 2009 debuterede han som instruktør på krimidramaet Staten Island, hvor Ethan Hawke også spillede hovedrollen. The Purge er James DeMonaco’s helt store gennembrud, da filmen tjente svimlende 34 millioner dollars på premiere weekenden. Helt flot, når man tænker på filmens lave budget - 3 millioner dollars.

At filmen har været så billig at producere, gør at folkene bag skulle være mere kreative. Der har ikke været råd til vilde effekter, og nok heller ikke det bedste filmudstyr. Filmen udnytter til gengæld dens billige look med, at situationerne vi oplever nærmest fremstår hjemmevideoagtige. Vi føler også tættere på figurerne, hvilket gør historien mere spændende og indimellem uhyggelig. James DeMonaco har godt styr på genrens virkemidler, og formår at tilføje en dyster atmosfære til fortællingen.

Filmens idé om 12 timers frihed til at dræbe er rimelig absurd. Den ulogiske handling gør, at filmen aldrig bliver rigtig vedkommende eller skræmmende. Filmen fokuserer på familiens overlevelse, frem for at stille spørgsmålstegn ved den grumme helligdag, som den i virkeligheden er. Der mangler mere baggrundsviden om dagen The Purge, der til sidst virker overfladisk, fordi man udelukkende har haft ønske om at bruge den til at give den ordinære indbrudshistorie lidt kant.

Filmens to hovedpersoner, spilles også af to store stjerner - Ethan Hawke og Lena Headey. Begge gør det godt, og kaster lidt ekstra stjernestøv over historien. Som børnene Charlie og Zoey, er de unge Max Burkholder og Adelaide Kane ganske velfungerende, mens Edwin Hodge er tilpas desperat som den uventede gæst i familiens hus. Filmens hovedskurk spilles med stor overbevisning af Rhys Wakefield. Hele vejen igennem taler han behersket og velovervejende, og er nok det mest uhyggelige element ved filmen.

Vurdering: The Purge byder på en interessant idé, som desværre ikke udnyttes til fulde. Filmen fokuser på det drabelige indbrud, hvor mange af de uhyggelige elementer der benyttes, er genkendelige og forudsigelige. Filmen byder på momentvis spændende øjeblikke, men bliver aldrig rigtig fængende. James DeMonaco har ellers tilføjet skummel stemning og dygtige skuespillere i projektet, men historien halter, og den røde tråd tabes undervejs. En okay lille filmoplevelse, men intet revolutionerende.

J
J
J
 
 
 

The Purge IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar