mandag den 8. juli 2013

The Lone Ranger

The Lone Ranger (2013)

Instruktør: Gore Verbinski.

Genre: Western.

Dansk Biograf Premiere:
3. juli 2013.

Dansk DVD Premiere:
14. november 2013.

Spilletid: 149 minutter.

Budget: 250 millioner dollars.

Indtjening: 260,5 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Johnny Depp, Armie Hammer, Tom Wilkinson, William Fichtner, Ruth Wilson, Helena Bonham Carter, Barry Pepper, James Badge Dale, Bryant Price.

Efter 9 år i storbyen, vender den veluddannede sagfører John Reid tilbage til sin fødeby, Colby. Han har ambitioner om at indføre korrekt håndhævelse af loven, sammen med sin storebror Dan, som er byens barske ranger. Første opgave for brødrene er at fange den nådesløse Butch Cavendish, som er undsluppet fra myndighederne. Uheldigvis bliver hele holdet af rangers angrebet ved et baghold, og efterladt til kragerne. John Reid er den eneste som overlever, takket være den mystiske indianer, Tonto, som har bragt ham tilbage fra de døde. Reid påfører sig nu en sort maske, og sammen med Tonto, søger de hævn over Cavendish og hans håndlangere.

Holdet bag de tre første Pirates of the Caribbean film har igen slået pjalterne sammen, og har endnu engang skabt et eventyr baseret på overdreven brug af vilde effekter. Filmselskabet Disney, produceren Jerry Bruckheimer, instruktøren Gore Verbinski og skuespiller Johnny Depp - er en farlig cocktail, der indtil videre kun har haft succes, med alt hvad de laver sammen. The Lone Ranger er stilmæssigt helt på samme linje med Pirates filmene, hvilket både kan være en fordel og ulempe.

Med sit enorme budget, kan filmen ikke andet end at være overdådig flot at se på. Der er intet på den tekniske side at klage over. Igen er fotograferingen en fornøjelse, hvor der virkelig kæles med billederne, og man fornemmer at hver enkelt frame er overvejet til mindste detalje. Selvom historien fortælles i højt tempo, bliver man aldrig forvirret over redigeringen. Også her beviser fortællingen, at det er lutter dygtige folk man har ansat på alle poster i produktionen. Ligeledes er kostumerne overbevisende, musikken perfekt integreret og make-uppen storslået på alle områder. Helt sikkert Oscar værdigt.

Historien må siges at være ret tilfredsstillende og underholdende, selvom den aldrig byder ind med overraskelser eller stor seriøsitet. Jeg var lidt skeptisk på forhånd, da jeg hørte filmen havde en spilletid på næsten 2½ time, men det hæmmer heldigvis sjældent filmen, som farter af sted som et løbsk tog. Til gengæld er det generende med en del overdrevne og fjollede scener, som ikke er nødvendige. Filmen er selvfølgelig sjov og spas, men flere steder kammer det useriøse over i sådan en grad, at det virker mere dumt end komisk.

Johnny Depp er tilbage i endnu en farverig rolle som indianeren Tonto. Med vild maskering og en død krage på hovedet, er han et eminent valg til rollen. Han låner uden tvivl megen af sin kejtede gimmick fra Pirates filmene, men vi tilgiver ham for det, fordi han er så suveræn. Det lykkedes ham også at kombinere humor med alvor. Han søger vitterligt hævn over dem som dræbte hans stamme, men samtidig er han ubeskrivelig morsom, når han, feks. konstant forsøger at fodre sin døde krage eller har hånlige bemærkninger til den hvide hest Silver.

Overfor Depp, har man valgt den fotogene Armie Hammer, som tidligere har vist sit store filmtalent i The Social Network og J. Edgar. Selvom han ikke er en stjerne på Depps niveau, er det ikke en hæmsko for ham. Sammenspillet mellem Depp og Hammer sidder lige i øjet, og det er en af de bedste duoer på film længe set. Hammer’s figur John Reid gennemgår i den grad en forvandling, hvor han i starten hader at gå med den sorte maske, og samtidig vil være den politisk korrekte lovmand, der nærmest nægter at gå med pistol. Han bliver hurtigt nogle erfaringer rigere, og til sidst er transformationen som The Lone Ranger fuldført.

Som filmens to hovedskurke er Tom Wilkinson og William Fichtner nogle velvalgte og skræmmende typer. Wilkinson er den mere intelligente og kolde forretningsmand, Latham Cole, som skyer ingen midler for at rage så mange penge og magt til sig som muligt. Som den hæmningsløse Butch Cassidy har William Fichtner nok scoret sig en af sine største og bedste roller i karrieren.

Vurdering: The Lone Ranger er en velsmurt western, som både byder på action, humor og eventyr. Filmen er imponerende flot lavet, og underholdningsværdien må siges at være i top. Desværre er der tilføjet alt for mange overdrevne sekvenser i historien, hvilket indimellem trætter og forlænger filmen unødvendigt. Flere steder føles filmen næsten mere som et liveshow fra selve Disneyland, frem for at være en filmisk fortælling. Johnny Depp og Armie Hammer er til gengæld rigtig gode sammen som Tonto og The Lone Ranger, og deres onde modstandere må også siges at være ganske ligeværdige. Her er tale om en god film, som i sidste ende spænder ben for sig selv, da Gore Verbinski ikke ved hvornår der skal sorteres noget overflødigt fra.

J
J
J
J
 
 

The Lone Ranger IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar