torsdag den 4. juli 2013

Flight

Flight (2012)

Instruktør: Robert Zemeckis.

Genre: Drama.

Dansk Biograf Premiere:
28. februar 2013.

Dansk DVD Premiere:
27. juni 2013

Spilletid: 138 minutter.

Budget: 31 millioner dollars.

Indtjening: 161,7 millioner dollars

Medvirkende: Denzel Washington, Kelly Reilly, Don Cheadle, Bruce Greenwood, John Goodman, Melissa Leo, Brian Geraghty, Nadine Velazquez.

Whip Whitaker har i flere år levet et liv med alkohol og kokain. Ikke den bedste kombination, når man tænker på hans daglige arbejde som pilot. En dag får hans fly motorstop, og via sin erfaring og ekspertise, formår han at nødlande flyet. Han udråbes som helt, og bliver en populær mediebegivenhed. Men da man finder nogle tomme vodkaflasker ombord på flyet i personalets kabine, begynder Havarikommissionen at mistænke Whip for at have været påvirket under flyveturen.

Ret vellavet og velfungerende dramafilm, som er instrueret af Robert Zemeckis. Manden som i 90’erne vandt en Oscar for Tom Hanks filmen Forrest Gump, men som også har givet publikum følgende succeser: Tilbage Til Fremtiden trilogien, Hvem Snørede Roger Rabbit, Nu Går Den Vilde Skattejagt, Contact, Bag Facaden og Cast Away. Siden 2004 har han hovedsageligt beskæftiget sig med animationsfilm - Polar Ekspressen, Beowulf og A Christmas Carol. Han er en ganske produktiv mand, som gang på gang byder på nye og spændende historier.

Historien om piloten sætter absolut nogle tanker i gang. Manden er uden tvivl en helt, da han næsten redder samtlige passagerer ombord på et fly. Endda på en måde, som nok de færreste piloter vil kunne gøre det på. Omvendt er manden alkoholiker, som drikker hensynsløst og derfor altid i påvirket tilstand. Heldigvis kvikker han hurtigt op igen, når han tager den rette dosis kokain - så ligner han et helt normalt menneske. Historien kører også en lille sidehistorie, hvor Whip møder narkomanen Nicole. De er begge afhængige, og kan derfor nemmere forstå problemstillingen. De forsøger bedst muligt at støtte hinanden, men ikke med succes hver gang.

Åbningssekvensen med flystyrtet er nok noget af det mest hektiske og intense længe set som intro på en film. Her spiller fotograferingen, redigeringen og lyden virkelig ind, så man næsten får en klaustrofobisk oplevelse. Det er lige før man selv er til stede. Måske er det lidt ærgerligt, at filmen fyrer sit højdepunkt af i starten, da resten af historien fortælles i roligere tempo. Man kan godt fornemme, at her er der tale om en 2 timers forestilling, hvor vi skal følge Whip i kampen mod alkohol. Filmen handler også om pilotens risiko for at miste flylicens, samt at ryge i spjældet. Der er opstillet mange dilemmaer, som driver filmen.

Vi kan ikke komme udenom at tale om Denzel Washington. Manden giver en fortræffelig præstation som Whip. Alle de nomineringer han har modtaget for rollen er fuldt ud fortjente. Publikum skifter hele tiden holdning til piloten igennem filmen: vi har uden tvivl sympati med manden, som helt sikkert ikke har haft et nemt liv, men samtidig foragter vi Whip, når alkoholen for alvor tager magten over ham og han tror, at han kan lyve og charmere sig ud af problemerne.

Washington er selvfølgelig ikke den eneste som giver en god præstation. Rigtig god er også Kelly Reilly i rollen som den narkoafhængige Nicole. Pigen, der til at starte med er fuldstændig på niveau med Whip, men som undervejs kæmper sig ud af narkomiljøet. Don Cheadle er solid som Whips advokat, mens Bruce Greenwood virkelig er god som hans hårdtprøvede bedste ven. John Goodman tilføjer humor i den ellers meget seriøse film som Whips personlige drugdealer.

Vurdering: Flight er en medrivende og ganske rørende fortælling. Filmen lægger hårdt ud med en af de flotteste åbningsscener længe set på film. Efterfølgende falder filmen ned i tempo, og kan virke lidt for lang. Men her er der alligevel tale om en spændende film, hvor vi følger vores hovedperson Whip i medgang og modgang. Han spilles helt eminent af Denzel Washington. Det er nok ikke den film vi vil tænke tilbage på, når snakken kommer omkring instruktøren Robert Zemeckis, men helt sikkert endnu en god og værdig film på hans CV.

J
J
J
J
 
 

Flight IMDb

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar