lørdag den 13. juli 2013

The Master

The Master (2012)

Instruktør: Poul Thomas Anderson.

Genre: Drama.

Dansk Biograf Premiere:
31. januar 2013.

Dansk DVD Premiere:
4. juni 2013.

Spilletid: 144 minutter.

Budget: 32 millioner dollars.

Indtjening: 28,2 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Laura Dern, Ambyr Childers, Jesse Plemons.

Anden Verdenskrig er slut. Efter de barske krigsoplevelser har Freddie svært ved at tilpasse sig i samfundet. Nu lever han et liv med alkohol, løse forhold og med indædt vrede. Så møder han den karismatiske kult-leder Lancaster Dodd, som han hurtigt bliver fascineret af. Freddie bliver en del af Dodd’s elite, som foretager en større rejse gennem USA i forsøg på at overbevise den brede befolkning om at støtte deres organisation The Cause.

Så er Paul Thomas Anderson tilbage med sit nyeste drama. Manden laver uden tvivl flotte film og hiver ofte fremragende præstationer ud af sine skuespillere. Alle tre hovedpersoner i The Master blev også Oscar nomineret. Anderson har bl.a. stået bag den imponerende Magnolia, den vellykkede Boogie Nights og den mere brutale There Will Be Blood.  Den eneste film, som ikke var særlig vellykket fra hans side, var den kedelige, og med en klart fejlcastet Adam Sandler i hovedrollen, Punch-Drunk Love.

Filmens fokus er liggende hos karaktererne Freddie og Lancaster Dodd. Freddie er den usympatiske og voldelige figur, som helt klart har brug for professionel hjælp. En hjælp som Dodd ønsker at give ham via sine tvivlsomme metoder. Men uanset hvor mange komplikationer de giver hinanden, opstår der alligevel forståelse og venskab mellem disse to meget forskellige personligheder. Freddie kan efterhånden ikke undvære disse mennesker, mens Dodd nægter at opgive ham, og tror på han kan gøre Freddie til et bedre menneske.

Filmen er lang og består af mange dialoger. Spilletiden er på 2 timer og 15 minutter, hvilket man især kan fornemme i begyndelsen, hvor filmen er længe om at komme i gang. Også musikken til at starte med virker dyster og irriterende, samt at fotograferingen ofte er grå og trist at se på (dette er muligvis for at understrege Freddie’s tilstand). Cirka 45 minutter inde i historien begynder handlingen at blive interessant, når Dodd for alvor lukkes ind. Man bliver grebet af historien, når man drages ind i disse to menneskers sind og verden.

Filmens trumfkort er uden tvivl dens skuespillere. Joaquin Phoenix er helt exceptionel i rollen som Freddie. Et vilddyr, som aldrig har haft en nem tilværelse, og som Phoenix på imponerende vis får illustreret meget troværdigt. Overfor ham, står en eminent Philip Seymour Hoffman i rollen som Dodd. Også en figur som egentligt ikke er bedre end Freddie, men som formår at sælge sig selv med stor overbevisning. Filmens bedste scener er klart når de står overfor hinanden: især en gribende samtale, hvor Dodd får alt sandhed ud af den ellers normalt lyvende Freddie. Amy Adams ses i filmen som Dodds kone Peggy. En kvinde som virkelig støtter sin mand i alt hvad han foretager sig. Adams er absolut god i rollen, men er alligevel efterladt lidt i baggrunden i forhold til de to dygtige herre.

Vurdering: The Master er en lidt speciel oplevelse, som nok ikke vil være interessant for alle. Tempoet er roligt, baggrundsmusikken tit irriterende og fotograferingen rimelig kedelig. Den er længe om at komme i gang, og kan derfor virke lidt langtrukken. Omvendt er filmen ret dragende og fascinerende, når dramaet for alvor kommer i gang. Filmen byder på nogle fremragende scener undervejs, hvilket vi især kan takke to mandlige hovedpersoner Joaquin Phoenix og Philip Seymour Hoffman for. Normalt ikke en type film jeg er stor fan af, men jeg må alligevel indrømme, at jeg kom til at holde af den.

J
J
J
J
 
 

The Master IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar