lørdag den 20. juli 2013

Jack Reacher

Jack Reacher (2012)

Instruktør: Christopher McQuarrie.

Genre: Action/krimi.

Dansk Biograf Premiere:
3. januar 2013.

Dansk DVD Premiere:
25. april 2013.

Spilletid: 130 minutter.

Budget: 60 millioner dollars.

Indtjening: 216,5 millioner dollars. (Worldwide)

Medvirkende: Tom Cruise, Rosamund Pike, Richard Jenkins, Robert Duvall, David Oyelowo, Werner Herzog, Jai Courtney, Joseph Sikora, Alexia Fast, Vladimir Sizov.

Seks skud. Fem ofrer. En snigskytte har ved højlys dag udført en grusom handling. Heldigvis for politiet, betalte den sindsforvirrede skytte for sin parkering på det p-hus, hvor han udførte sin skydegale gerning. I løbet af ingen tid fandt politiet frem til den skyldige og beviserne er så stærke, at sagen nærmest er opklaret. Gudskelov er det ikke tilfældet, for ellers havde det været en af de korteste krimier i filmhistorien. Den mistænkte benægter at have udført de grusomme forseelser, og forlanger at komme i kontakt med Jack Reacher.

Nyheden om den brutale nedskydning af fem tilfældige mennesker spreder sig hurtigt verden rundt. Også for Jack Reacher, der omgående pakker sine tasker og rejser til Pittsburgh, hvor hændelsen er sket. Reacher spilles af ingen ringere end superstjernen Tom Cruise, der uden tvivl passer godt til rollen, men som alligevel har oplevet en del kritik fra både publikum og anmeldere. Mange mener, at han er fejlcastet og på ingen måde passer til det udseende, som ellers beskrives i forfatteren Lee Child’s bøger.

Jack Reacher har eksisteret siden 1997, hvor Lee Child udgav den første roman Killing Floor. Lige siden er en ny krimi med den atypiske helt udkommet hvert år, hvilket betyder, at den attende bog kommer på markedet i 2013. Reacher er en tidligere militærmand, der nu arbejder på egen hånd som hemmelighedsfuld detektiv. Han beskrives som 196 cm høj, med is-blå øjne og med blond hår. Man kan godt forstå fans af bøgerne finder Cruise fejlplaceret, da han er mørkhåret og med sine 172 cm betragtes som en af de små mænd i Hollywood. Til Cruise’s held, blev han valgt med forfatterens accept. Forfatteren var overbevist om, at superstjernen ville gøre det godt og overbevisende som Jack Reacher.

Filmens instruktør Christopher McQuarrie vandt i 1996 en Oscar for sit skrivearbejde på The Usual Suspects. McQuarrie skrev også manuskriptet til Operation Valkyrie, hvor han mødte Tom Cruise for første gang. Filmen er McQuarrie’s blot anden spillefilm som instruktør. Hans debut var i 2000, hvor han instruerede Benicio Del Toro i The Way of the Gun.

Selvom Jack Reacher præsenteres som den første spillefilm, er den i virkeligheden den niende bog i serien, som udkom i 2005 under titlen One Shot. Jeg har aldrig læst bogen, men ud fra den korte beskrivelse lyder historien meget ens med den, som McQuarrie og Cruise giver os. For selvfølgelig er der en hemmelig dagsorden bag de ”tilfældige” nedskydninger. Reacher finder hele situationen alt for åbenlys og ligetil, og bliver i Pittsburgh et par ekstra dage for at finde flere oplysninger om alle involverede.

Reacher kan naturligvis ikke klare opgaven på egen hånd. Han får især hjælp fra den sigtedes forsvarsadvokat, Helen Rodin. Hun spilles med tilpas sikkerhed af den yndige Rosamund Pike, der stadigvæk mangler et decideret gennembrud i branchen. Det er til trods for hendes medvirkende i store produktioner som James Bond filmen Die Another Day, retssagsthrilleren Fracture og det storslåede eventyr Wrath of the Titans.

En anden hjælpende hånd til Reacher, er den garvede skytte Cash, som spilles af den altid seværdige Robert Duvall. Scenerne mellem Cruise og Duvall er et fantastisk syn for filminteresserede, da publikum tydeligt vil kunne huske deres eminente sammenspil i den ellers middelmådige Days of Thunder fra 1990. Ingen af dem præsterer noget ud over det sædvanlige, men bare det er gense dem sammen er en oplevelse i sig selv.

Filmen er vildt godt lavet, når vi snakker om den tekniske side. Fotograferingen er flot og sikker, redigeringen tilpas tempofyldt uden vi mister overblikket, og baggrundsmusikken er så velintegreret, at den fører krimien op på et højere niveau. Manden, som har skabt det dunkle, men effektive underlægningsmusik hedder Joe Kraemer. Han har skabt lyriske toner til film siden 1997, men først nu ser det ud til at gennembruddet står for døren. Jeg kender stort til ingen af de andre spillefilm, hvor han har fungeret som filmens komponist.

Filmens højdepunkt er en velkoreograferet biljagt, hvor Reacher i højt tempo forfølger de formodede bagmænd. Samtidig er politiet også efter Reacher, fordi han mistænkes for mord på en ung pige. Hele biljagten oser af dynamik, og man lader sig rive med, når Reacher nådesløst kører direkte ind i sine rivaler. Tom Cruise har efter sigende selv kørt bilen, uden brug af stuntmand, hvilket virker meget troværdigt, da meget af fokusset er placeret i figurernes reaktioner.

Filmen byder også på andre dygtige medvirkende. Desværre er karaktererne meget todimensionelle, og kunne i princippet være spillet af hvem som helst. Richard Jenkins er meget anonym som Helen’s hårde advokatfarmand. Skurkene spilles iskoldt af Werner Herzog og Jai Courteney, men igen efterlades vi med tegneserieagtige karakterer. Med undtagelse af Reacher, så engagerer filmen sig ikke særlig meget i sine figurer. Historien og plottet har førsteprioritet, og så må vi leve med, at karaktererne efterlades i baggrunden.

Vurdering: Jack Reacher er en vellavet og spændende krimi. Filmen oser af skummel stemning, og man har en fornemmelse af, at alle filmens figurer kan være indblandet i en større sammensværgelse. Christopher McQuarrie tilføjer en god portion mystik til det kringlede plot, som desværre ikke byder på overraskelser. Ikke alt i historien giver mening, og man savner nogle svar, når rulleteksterne efter to timer dukker op på skærmen. Da filmen kun blev en jævn succes, er det uvist om den får en fortsættelse. Jack Reacher er en fascinerende personlighed, og man håber på flere og bedre opsigtsvækkende mysterier i hans selskab.

J
J
J
J
 
 

Jack Reacher IMDb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar